Valér
4 °C
8 °C

Kitiltotta a buszról a menedékkérőket egy olasz kisváros vezetése

2016.10.11. 12:55

Kitiltotta a reggeli tömegközlekedésből a menedékkérő külföldieket az olaszországi Calizzano polgármestere, arra hivatkozva, hogy az afrikai menedékkérők "zavarják" az autóbuszokon utazó diáklányokat. Igaz, eddig még senki nem panaszkodott arról, hogy zaklatták volna őket a buszon.

A több mint 1500 lakosú, liguriai kisváros polgármestere, a jobbközép Pierangelo Olivieri rendelkezése szerint a Calizzanóban tartózkodó menedékkérők nem szállhatnak fel a reggeli távolsági buszokra, amelyekkel a helyi diákok a közeli nagyvárosokba járnak iskolába. A polgármester szerint a migránsok jegyet sem szoktak venni, ingyen utaznak, ezért sem kell őket a buszokra felengedni. 

A polgármester felszólította a távolsági buszokat üzemeltető szövetkezetet, hogy a migránsokat ne engedje fel a reggeli járatokra, csak a későbbi időpontokban közlekedő buszokra, és vetessen velük menetjegyet. 

A közlekedési vállalat vezetője lehetetlennek nevezte az utasok megkülönböztetését faji alapon. 

Calizzanóban negyven menedékkérő tartózkodik: többségében huszonéves afrikai fiatalemberek, akiket az önkormányzat a helyi szállodában helyezett el. A szállót napközben elhagyják, és Calizzano környékén végeznek munkát. A szállodában lakó nigériai és elefántcsontparti menedékkérők már többször összeverekedtek, a legutolsó alkalommal hárman megsebesültek, és a rendőrségnek kellett beavatkoznia. 

A polgármester szerint döntését nem a rasszizmus vagy az intolerancia motiválja, de a szállodában lezajlott vita és a helyi lányok beszámolói megváltoztatták a menedékkérőkkel szembeni hangulatot, bár hogy miről számoltak be a lányok, az nem derült ki. Ezért azt kérte az olasz belügyminisztériumtól, hogy a jelenleg Calizzanóban tartózkodó menedékkérők felét máshova helyezzék át.