Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Meghosszabbították a tűzszünetet Kolumbiában

2016.10.14. 06:16

Kolumbia elnöke csütörtökön meghosszabbította a tűzszünetet a legnagyobb lázadó mozgalommal, hogy több idő legyen a népszavazáson elutasított békeszerződés megmentésére.

Juan Manuel Santos december 31-ig tolta ki a fegyvernyugvást a hatezer harcossal bíró Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). A békekötés fél évszázadnyi, 220 ezer ember halálát okozó belharcot zárna le, ám az arról október 2-án tartott népszavazáson az elutasítók voksoltak valamivel többen. Ők úgy vélik, hogy az egyezmény túlságosan is elnéző a gerillákkal szemben, ezért újratárgyalását követelik.

Santos csütörtökön értésre adta, hogy a tűzszünet december 31-i lejárta nem határidő, és - mint mondta - reméli, hogy hamarabb sikerre viszik a tárgyalásokat.

A hét elején a kolumbiai kormány és az ország második legnagyobb lázadó szervezete, a nagyjából kétezer harcossal rendelkező Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) is megállapodott abban, hogy október 27-én hivatalos béketárgyalásokat kezdenek egymással - írta az MTI. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!