Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Wonder Woman másodállást vállal az ENSZ-ben

2016.10.14. 14:25 Módosítva: 2016-10-14 14:25:59

Egy képregényhőst nevezett ki az ENSZ: Wonder Woman a nők felemelkedéséért küzdő jószolgálati nagykövet lesz. A Superman női megfelelője a nemi alapú erőszak felszámolásával, a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével kapcsolatos üzeneteket fog népszerűsíteni.

ww-insult.png

A DC Entertainment képregény-birodalom elnöke, Diane Nelson október 21-én fogadja el hivatalosan a megbízást Wonder Woman nevében. A cég honlapján azt is jelezték, hogy azok a színésznők is részt vesznek az eseményen, akik ez idáig megformálták a Csodanőt a filmvásznon.

A Warner Bros. és a DC Entertainment egyaránt támogatja az ENSZ és gyermekjogi szervének (UNICEF) a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó kampányát.

Mindig vannak elégedetlenkedők

A képregényekkel foglalkozó The Mary Sue portál örömmel üdvözölte Wonder Woman kinevezésének hírét. Mint olvasható rajta: "Csodanő nagyszerű és könnyen felismerhető szimbóluma annak, hogy mivé válhatnak a nők a patriarchális társadalomból kiszabadulva".

A nemek közötti esélyegyenlőségért küzdő Women's Equality Party brit párt szerint azonban "komikus, hogy az ENSZ-nek egyetlen hús-vér nő sem jut az eszébe, aki alkalmas lenne erre a szerepre".

A ceremóniát a William Moulton Marston által megalkotott képregényhős első felbukkanásának 75. évfordulójához igazították. Wonder woman karaktere a negyvenes évek elején született, azóta számos televíziós és filmfeldolgozás is készült belőle.

Legutóbb Gal Gadot izraeli színésznő játszotta a karaktert Zack Snyder Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című szuperhősfilmjében. A Halálos iramban-filmekben is szereplő fiatal tehetség főszereplésével egy önálló Wonder Woman film is a mozikba kerül jövőre.

Wonder woman leszbikus?

Wonder Woman az eredettörténet szerint a Themyscira nevű, paradicsomi, csak nőkből álló közösségből érkezik. Márpedig a paradicsomi állapot feltételezi azt is, hogy a lakók szerelmet is érezzenek, így, bár egy férfiak nélküli világban ez a szó nem feltétlenül helyes, lakói leszbikusok, hiszen nőként nőkkel tartanak fenn szerelmi viszonyokat - fejtette ki a sorozat egyik írója, Greg Rucka a Comicositynek adott interjújában.

. "Ha az a kérdés, hogy volt-e nőbe szerelmes, és volt-e párkapcsolata más nőkkel, akkor a válasz egyértelműen igen" - jelenti ki.