Kilövés után felrobbant egy észak-koreai rakéta

2016.10.17. 10:20

Az indítás után nem sokkal felrobbant az a nagy erejű rakéta, amelyet Észak-Korea a hétvégén tesztelt - közölte a dél-koreai hadseregre hivatkozva az MTI.

Phenjan szombaton feltehetően egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elméletileg képes elérni a csendes-óceáni Guam-szigetét. Általában az ilyen észak-koreai rakétakísérletekről mind Washington, mind Szöul nagyon gyorsan beszámol, most azonban csupán 15 órával később közöltek információkat.

A dél-koreai vezérkar egy illetékese azt magyarázta a sajtónak, hogy az észak-koreai rakéta nem sokkal az indítást követően hirtelen irányt változtatott, és ennek elemzése jelentős időbe tellett. A hadsereg szóvivője szerint a rakéta hajtóműve röviddel a kilövést követően felrobbant.

A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500-4000 kilométer a hatótávolsága, képes lehet elérni Dél-Koreát és Japánt.

Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki.  • Hírek
  • Hírek