Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Ezrek menekülnek az ostromolt Moszulból, járvány fenyeget

GettyImages-615382402
2016.10.19. 15:20

Több ezer menekült érkezett az utóbbi napokban az Iszlám Állam terrorszervezet ellenőrzése alatt álló, ám most ostromolt iraki Moszulból az északkelet-szíriai al-Hol város menekülttáborába, ahol viszont nincsenek felkészülve ekkora tömegek fogadására. A borzasztó körülmények miatt akár járványos megbetegedések is kialakulhatnak - figyelmeztetett szerdán a Save the Children nemzetközi segélyszervezet.

Az utóbbi tíz napban 5000 ember érkezett a táborba, és nagyjából további ezren várakoznak az iraki-szíriai határon - mondta Tarik Kadir, a Save the Children munkatársa az MTI összefoglalója szerint. 

A tábor tele van szeméttel, mocsokkal, az ott élő több mint 9000 ember mindössze 16 vécén kénytelen osztozni, és nincs elegendő tiszta ivóvíz.

Rettenetes állapotok uralkodnak, és várhatóan hamarosan több ezren fognak még érkezni - mondta Kadir.

Moszul visszafoglalására hétfőn indult nagyszabású katonai offenzíva. Az észak-iraki városnak több mint egymillió civil lakosa van. Szakértők szerint a város felszabadítása hetekig, de akár hónapokig is eltarthat.

A Nemzetközi Vörös Félhold törökországi szervezetének elnöke szerdán azt mondta: a Moszulra támadó koalíciós erők humanitárius szempontból nem gondolták át megfelelően az offenzívát. Kerem Kinik becslése szerint 100 ezer és 400 ezer közé tehető azoknak a száma, akik a moszuli harcok elől Szíria, az iraki kurd autonóm terület vagy a török-iraki határ felé menekülnek. 

A várható menekültáradat miatt nemzetközi segélyszervezetek új táborok kialakításán dolgoznak Észak-Irakban. Ezek az új táborok egy héten belül nyílhatnak meg, és összesen 20 ezer családot tudnak majd fogadni. A vörös félhold munkatársa szerint a moszuli harcok elől menekülők problémáját várhatóan még Irak területén rendezni tudják, de szükség esetén Törökország is felkészült menekültek fogadására.