Oszkár
20 °C
29 °C

Sztrájkkal tiltakoznak az argentin nők egy 16 éves lány brutális meggyilkolása miatt

2016.10.19. 17:45
Lucia Perez belehalt a megerőszakolásába, a halála pedig újra ráirányította a figyelmet arra, hogy az országban még mindig rendkívül gyakori a nők elleni erőszak.

Az országszerte megdöbbenést keltő gyilkosság miatt nőjogi aktivista csoportok arra szólítják fel a nőket, hogy szerdán feketébe öltözve menjenek dolgozni, és délután 2-kor egy órára függesszék fel a munkát. A spanyolul Miercoles Negro (Fekete Szerda) névre keresztelt akcióban az alábbira szólítanak fel: "Akár irodában, iskolában, kórházban, bíróságon, szerkesztőségben, boltban, gyárban dolgozol, akár máshol, egy óráig tarts szünetet, hogy harcolhassunk a hímsoviniszta erőszak ellen" - írja a BBC.

A Fekete Szerda nem előzmény nélküli: tavaly júniusban már több tízezren vonultak az utcára Argentínában a nőket érő erőszak elleni tiltakozásul. Az országban 2012-ben már hoztak egy törvényt, amely szigorúbban bünteti a nők meggyilkolását, ha az áldozat neme is szerepet játszott a bűncselekményben. Ennek ellenére még mindig átlagosan 36 óránként hal meg egy nő családon belüli erőszak következtében, és sokan azzal vádolják a hatóságokat, hogy nem szereznek érvényt az új szabályozásnak.

Lucia Perez
Lucia Perez
Fotó: Facebook

A 16 éves Lucia Perezt két férfi vitte be egy Mar der Plata-i kórházba, és azt állították, hogy túladagolástól van rosszul, majd röviddel ezután a lány meghalt. A boncoláskor viszont kiderült, hogy a halál valójában brutális nemi erőszak következménye: külső tárggyal okoztak olyan erős fájdalmat neki, hogy végzetesnek bizonyuló szívrohamot kapott. A lányt előzőleg marihuánával és kokainnal bódították el. A rendőrség eddig három embert tartóztatott le az ügyben.

Lucia bátyja, Matias a Facebookon azzal támogatta a szerdai tüntetést, hogy "ez az egyetlen esély rá, hogy megelőzzük, hogy további Luciák ezrei haljanak meg". Az ország főügyésze, Maria Isabel Sanchez pedig azt mondta: "Tudom, hogy szakmaiatlan ilyet mondani, de anya és nő is vagyok, és láttam már ezernyi dolgot a karrierem során, de ilyen iszonyatosat még sosem."