Valér
4 °C
8 °C

Drótkerítést építettek a szlovének két horvát átkelőnél

2016.10.21. 21:26 Módosítva: 2016-10-21 22:02:05

Szlovénia panelekből álló drótkerítést húzott fel a szlovén-horvát határ két átkelőhelyén, jelentette be a ljubljanai belügyminisztérium pénteken. A drótkerítéseket Bregana-Obrezje és Gruskovje-Macelj átkelőnél építették meg, írja az MTI.

Amennyiben elindul egy újabb migrációs áradat, lezárjuk a határokat

 - mondta el Andrej Spenga, a minisztérium államtitkára, aki szerint Ljubljana megtesz mindent, hogy migráció ne veszélyeztesse az állampolgárok biztonságát.

Szlovénia eddig 183 kilométer technikai akadályt épített Horvátországgal közös határán. Ebből 27 kilométeren fém kerítést, míg a fennmaradt szakaszon szögesdrótot telepített. Az államtitkár arról is beszélt, hogy több ponton is folytatják a jövőben a kerítés építését.

Szükséges és megelőző intézkedésről van szó, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrség hatékonyan meg tudja védeni a külső schengeni határokat egy újabb migránshullám érkezés esetén.

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban. Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.