Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Még több hatalmat kaphat Erdogan

2016.10.23. 16:35

Készen áll a török kormánypárt alkotmánymódosító javaslata, amellyel még több hatalmat adnának az ország elnökének - ezt jelentette be vasárnap Binali Yildirim török miniszterelnök. Recep Tayyip Erdogan elnök jobboldali AKP pártja már egy ideje dolgozik azon, hogy még nagyobb végrehajtó hatalmat adjon az elnöknek, ezzel a parlamenti rendszer helyett egy elnöki rendszert kiépítve az országban. Sőt, Yildirim korábban arról beszélt, hogy már gyakorlatilag létrejött az erős elnöki rendszer,

az alkotmánymódosítás csak jogi alapot ad a kialakult helyzetnek. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy minél előbb a parlament elé viszik a módosító javaslatot. Korábban a kormány még azt is rebesgette, hogy nem a parlamentben szavaztatják meg a módosítást, hanem népszavazást írnak ki a kérdésről. 

 Az erősebb elnöki hatalom a kormány szerint elengedhetetlen az ország stabilitásához, kritikusok szerint viszont csak ahhoz vezet, hogy még több hatalom összpontosul majd az amúgy is egyre autoriterebb eszközökkel kormányzó Erdogan elnök kezében. Az országot 2003 óta hol miniszterelnökként, hogy elnökként vezető Erdogan kormányzása alatt az elmúlt időben komolyan korlátozta a sajtószabadságot, a júniusi puccskísérlet utáni tisztogatásokban pedig több tízezer embert bocsátottak el az egyetemekről, bíróságokról a katonaságból és az államigazgatásból. 

Az AKP párt már korábban is szerette volna bevezetni az elnöki rendszert, ez volt a párt 2015-ös választási programjának alapja is. Akkor viszont a javaslat annyira nem volt népszerű, hogy valószínűleg emiatt nem sikerült egyértelmű többséget szereznie Erdogan pártjának a választásokon. A puccskísérlet és az országot érő terrortámadások miatt viszont most kisebb az ellenállás az elnöki poszt erősítésével szemben. 

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft