Afganisztánban feléledt az Iszlám Állam

2016.10.24. 17:24

Legalább 10 civilt öltek meg és 45 embert hurcoltak magukkal az Iszlám Állam harcosai a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány Pacsir-av-Agam körzetében - írta hétfőn az MTI a körzeti kormányzóra hivatkozva. Háddzsi Mír Bász Mumtáz szerint a most is zajló harcok még szombaton törtek ki. A szélsőségesek több tucat házat fosztottak ki és gyújtottak fel, míg több száz család kényszerült otthonát elhagyni a térségben. Ahmad Ali, a tartományi tanács egyik tagja 30 halott vagy sebesült civilről és 60 kiégett házról tett említést. 

A dzsihadista szervezet afganisztáni tevékenysége eddig jobbára Nangarhar négy körzetére, illetve az ugyancsak keleti Kunár tartomány néhány térségére korlátozódott. Az Iszlám Állam Horászán néven új tartományt akar kiszakítani magának ezeken az afganisztáni területeken, egyes pakisztáni körzetekkel kiegészítve. Ez a törekvés nem igazán jött össze, és nem is csak azért, mert az amerikaiak igyekeztek csírájában elfojtani a tartományalapítást. Hanem főként azért, mert a helyi dzsihadisták, a pastu törzsbe beágyazódott és kiváló pakisztáni kapcsolatokkal rendelkező tálibok kíméletlenül felléptek a helyi riválisaik ellen (akik főleg tőlük akartak elszipkázni dzsihadistákat és területeket). 

Annak ellenére, hogy az Iszlám Államot két oldalról is szorongatják Afganisztánban, a szervezet még terjeszkedni is tudott; az Afghanistan Analysts Network nevű kutatóintézet múlt héten megjelent elemzése szerint a terrorszervezet már az afgán fővárosban, Kabulban is rendelkezik egy aktív sejttel.