Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Megvan az engedély arra, hogy Clinton leveleit átvizsgálják

2016.10.31. 01:04

Nagy nyomás alá került az FBI igazgatója, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda mielőbb hozza nyilvánosságra, milyen e-mailekre bukkant, melyeknek közük lehet ahhoz, hogy Clinton külügyminiszterként privát e-mailcímét használta, de a hatóságnak vasárnapra sikerült megszereznie a bírói engedélyt a levelek tüzetes átvizsgálásához - árulták el az ügyet ismerő források Washingtonban.

A bennfentesek világossá tették, hogy bíró által kiállított felhatalmazás nélkül az FBI nem vizsgálhatta volna át a dokumentumokat, ám az FBI-nak vasárnap sikerült beszereznie a bírói parancsot, hogy átvizsgálhassák az újabb adathalmazt. James Comey, az FBI igazgatója pénteken arról tájékoztatta a washingtoni törvényhozást, hogy egy másik ügyben olyan levelekre bukkantak, melyek relevánsak lehetnek azzal a vizsgálattal kapcsolatban, melyet az FBI korábban Clinton e-mailjei miatt folytatott. Az továbbra sem világos, hogy mikor hozhatja nyilvánosságra az FBI, hogy pontosan mit is találtak.

Harry Reid, a demokraták vezetője a szenátusban levelet írt Comeynak, melyben azt írja, hogy az FBI igazgatója megsérthette azt a törvényt, amely tiltja, hogy a kormány beavatkozzon a választási folyamatba. John Podesta, Clinton kampánymenedzsere úgy vélte, Comey bejelentése "túl sok célozgatást és túl kevés tényt" tartalmazott. Egyelőre semmit nem tudni arról, mit is talált pontosan az FBI. "Semmi nem bizonyít bűncselekményt, nem hangzott el bűncselekménnyel kapcsolatos vád. Semmi nem utal arra, hogy ennek egyáltalán köze van Hillaryhez" - fogalmazott Podesta.

Az ügy, melyben az FBI az újabb leveleket találta, állítólag az a vizsgálat, amelyet Clinton korábbi tanácsadója, Huma Abedin és válófélben lévő férje, Anthony Weiner ügyében folytat az FBI. Weiner, aki kongresszusi képviselőjelölt is volt, ugyanis a péniszéről készült fényképeket küldözgetett nőknek, többek között egy 15 éves lánynak is. Egy neve mellőzését kérő forrás szerint egy olyan eszközről van szó, melyet Weiner egyedül használt, és nem osztott meg feleségével. Szövetségi nyomozók azt is elmondták: az FBI ügynökei hetek óta tisztában voltak azzal, hogy amit találtak, annak köze lehet Clinton e-mailjeihez, Comeyt viszont csak csütörtökön tájékoztatták.

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt szerint ami kiderült, az nagyobb skandalum, mint a Watergate-botrány, amelybe Richard Nixon elnök belebukott.

    • Vennék
  • Bankszámla