Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették egy török ellenzéki lap főszerkesztőjét

2016.10.31. 07:45 Módosítva: 2016.10.31. 14:46

Őrizetbe vették hétfőn Törökországban a Cumhuriyet című ellenzéki lap főszerkesztőjét, Murat Sabuncut és az egyik publicistáját, Güray Özt az otthonukban tartott házkutatáskor.

A rendőrség házkutatást tartott a lap igazgatótanácsa vezetőjének otthonában is, és letartóztatási parancsot adott ki 13 igazgatósági tag és újságíró ellen - jelentette maga a lap honlapján, valamint az Anadolu hírügynökség.

A Cumhuriyet az őrizetbe vételek okáról nem írt, az Anadolu szerint ez egy "nyomozás" keretében történt, jelentette az MTI.

Az illetékes ügyészség később annyit közölt: a gyanúsítottak állítólag bűncselekményt követtek el a július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.

Törökországban az elmúlt három és fél hónapban több mint 37 ezer embert vettek őrizetbe és mintegy százezer közalkalmazottat menesztettek vagy függesztettek fel munkaköréből a júliusi hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben. 

Erdogan komoly tisztogatásba kezdett
Erdogan komoly tisztogatásba kezdett

Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az utána bevezetett rendkívüli állapotot, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.

Az EP elnöke elfogadhatatlannak tartja

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfő délután nyilatkozatot tett közzé, és abban az őrizetbe vételeket a sajtó-, illetve véleményszabadság durva megsértésének, a történteket elfogadhatatlannak nevezte.

Schulz rámutatott, hogy a Cumhuriyet - mint fogalmazott - nem csupán egy független újság, hanem "a köztársaság egyik intézménye". Az Európai Parlament elnöke ismételten felszólította a török vezetőket a véleményszabadság, illetve az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására.