Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Letartóztattak egy embert, mert úgy szólt bele a kormányügyekbe, hogy nem is volt semmilyen tisztsége

2016.11.03. 19:35

Csütörtökön letartóztatták a dél-koreai elnök bizalmasát, Csoj Szun Szi-t, mert bár soha semmilyen hivatalos pozíciót nem viselt, kiderült, hogy:

  • közkapcsolati és kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek
  • beszédeket írt Paknak
  • kinevezésekbe szólhatott bele
  • bizalmas iratokhoz
  • államtitkokhoz férhetett hozzá
  • és a gyanú szerint közpénzeket sikkasztott.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök közeli bizalmasát azzal vádolják, hogy beleszólása volt kormányügyekbe, anélkül, hogy köztisztséget viselt volna. A vizsgálat ráadásul nem áll meg itt, ellenzéki képviselők ügyészségi vizsgálatot követeltek az ország elnökével szemben is az MTI szerint. Ez lenne az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő dél-koreai államfővel szemben vizsgálat indul.

Pak helyi idő szerint péntek reggel készül ismét a néphez fordulni, miután egy héttel korábban bocsánatot kért a népszerűségét megtépázó ügyben és beismerte, hogy szoros munkakapcsolatban állt Szillel. A Yonhap dél-koreai hírügynökség kommentárja szerint az elnök pénteki beszédében valószínűleg beleegyezését adja majd egy ellene induló vizsgálat lefolytatásához.

A vádak szerint Csoj irányított két olyan alapítványt is, amelyeknek dél-koreai vállalatok kormányzati nyomásra 80 milliárd vont (mintegy 19,4 milliárd forint) utaltak át. A pénz egy része a gyanú szerint Csoj Szun Szil cégeihez vándorolt. Pak szerdán többek közt új miniszterelnököt és pénzügyminisztert nevezett ki, valamint megvált az államfői kabinetjének nyolc titkárától, hogy helyreállítsa az elnöksége iránti bizalmat.

Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint azonban az államfő népszerűsége nagyjából 9 százalékra süllyedt. Utcai tüntetéseken Pak Gun Hje felelősségre vonását vagy távozását követelik az emberek. Az elmúlt évtizedek számos botrányának dacára Dél-Koreában eddig egyetlen államfő sem mondott le tisztségéről vagy kényszerült távozni hivatalából.