A jobboldali nézők szerint Sarkozy nyerte a jobboldali elnökjelöltek vitáját

2016.11.04. 13:04

Alain Juppét találták a legmeggyőzőbbnek a franciák a hét jobboldali elnökjelölt-aspiráns második, csütörtök esti televíziós vitájában. A volt miniszterelnököt és külügyminisztert, Bordeaux jelenlegi polgármesterét az összes megkérdezett 34 százaléka találta a legmeggyőzőbbnek, Nicolas Sarkozy volt államfő (24 százalék) és Francois Fillon volt kormányfő (15 százalék) előtt - idézte az MTI az Elabe közvélemény-kutatóintézet gyorsfelmérését.

Ha azonban csak a jobboldali és centrista választókat vesszük alapul, akkor már Sarkozy volt a győztes 31 százalékkal a 28 százalék által győztesnek nevezett Juppé előtt.

A jobboldali elnökjelöltségre pályázó hét ellenzéki politikus, hat férfi és egy nő csütörtök este második alkalommal közel három órán át vitázott egymással a migrációs politikáról, a terrorizmus elleni harcról és a közbiztonsági kérdésekről.

Az október 13-i vitához hasonlóan sokat támadták a "francia identitás megmentéséért" újból ringbe szálló Sarkozyt, ezúttal azonban nem az elnöki hatalommal való visszaélései, hanem korábbi migrációs politikája és kormányzási stílusa miatt. A hevesebb szóváltások ellenére az eszmecsere nem volt agresszív, ami arra a tényre is visszavezethető, hogy egy kivételével valamennyi jelölt részt vett a Nicolas Sarkozy államfősége alatt fennállt kormányokban (Franciaország félelnöki rendszerében az elnök alá tartozik a kormányfő). A volt elnök fő érve az volt, hogy

neki van egyedül elnöki tapasztalata és kellő energiája a pozíció betöltéséhez.

Ez utóbbi kitétel elsősorban a 71 éves favoritnak, Alain Juppének szólt, akit amúgy más téren nem nagyon szorongattak. 

A harmadik tévévitát november 17-én rendezik meg az első forduló előtt, a két forduló között pedig november 24-én mérkőzik meg egymással a második fordulóba jutott két jelölt. A legfrissebb felmérések szerint Alain Juppé az első fordulóban a szavazatok 39 százalékára számíthat, és 12 ponttal megelőzheti a második helyre várt Nicolas Sarkozyt.

A francia jobboldal november 20-án és 27-én rendezi kétfordulós előválasztását, melynek tétje az, ki indulhat el jövőre a kormányzásban jelentősen meggyengült baloldal, illetve a menekültválság alatt jelentősen megerősödött szélsőjobbos Nemzeti Front jelöltjei ellen. Az elnökválasztás kétfordulós rendszeréből adódóan a baloldali jelölt (akiről még nem született döntés) valószínűleg ki fog esni, és a második fordulóban a jobboldali jelölt jó eséllyel Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért. Ebben a felállásban a mérsékeltebb jelölt szinte biztosan számíthat majd a baloldali-liberális szavazatokra is - hasonlóan 2000-hez, amikor Jacques Chirac a meglepetésre a második fordulóba jutott Jean-Marie le Pen-nel mérkőzött meg.

Az elnökválasztás és a jobboldali hatalmi harc tétéjéről itt olvashat részletesebben>>>>>>>>>>>