Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Sharbat Gulát kiutasítják Afganisztánból

2016.11.04. 13:39

Egy pakisztáni bíróság elrendelte, hogy kiutasítsák az országból Sharbat Gulát, akit egy hete tartóztattak le azzal a váddal, hogy hamis dokumentumok segítségével jutott személyigazolványhoz.

Gula cáfolta a vádakat, ám egy pakisztáni ügyész szerdán közölte, hogy az illetékes bíróság elutasította az óvadékkérelmet, mivel nem talált bizonyítékot a nő pakisztáni állampolgárságára. A bíróság annak ellenére hozta meg döntését, hogy a belügyminiszter ígéretet tett: óvadék ellenében való szabadlábon védekezhet Gula.

Sharbat Guláról 1984 decemberében készítette Steve McCurry amerikai fotós a National Geographic magazin címlapján megjelent híressé vált felvételét, az Afgán lányt, amely nyomán az "afganisztáni háború Mona Lisájaként" is emlegették őt. Az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni-pakisztáni határon fotózta le, a felvétel a National Geographic 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg és később bejárta a világsajtót.

McCurry múlt héten közölte, hogy minden segítséget megad Gulának és családjának. "A leghatározottabban fogunk tiltakozni a pakisztáni hatóságok fellépése ellen. Ő egész életében szenvedett és hiszem, hogy letartóztatása az emberi jogok legsúlyosabb megsértése" - hangoztatta a fotós.

A pakisztáni kormány tavaly kezdte el felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot. Ekkor került elő Gula neve is. Az ázsiai ország azt tervezi, hogy visszaküldi Afganisztánba a határain belül élő csaknem 2,5 millió menekültet, akik mára teherré váltak a pakisztáni gazdaság számára.