Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Castro húga nem megy el bátyja temetésére

2016.11.27. 07:56

Fidel Castro húga, Juanita Castro miami száműzetésben él 1964 óta, és esze ágában sincs elmenni bátyja temetésére - ezt ő maga közölte a Nuevo Herald című floridai lappal. Nemhogy a temetésre nem megy el, de soha többé nem akar visszamenni Kubába, mondta.

juanita.castro.ap
Fotó: Alan Diaz

Senki halálának nem örülök, még kevésbé olyan ember halálának, akivel egy családból valók vagyunk. Mint Fidel húga e pillanatban csak annyit érzek, hogy elment valaki, aki vérrokonom volt.

Fidel Castro szüleinek hét közös gyermeke született, három fiú és négy lány. Az 1933-ban született Juanita az egyetlen, aki nyilvánosan elítélte a két bátyja - Fidel és Raúl - által kiépített kommunista rendszert. Ő is aktívan részt vett a forradalomban, de annak győzelme után elárulva érezte magát a kommunisták egyre nagyobb kormánybeli befolyása miatt, ráadásul a kormány politikájával ellentétbe került az ültetvénytulajdonos Castro család érdeke.

Ebben a légkörben Juanita Castro elkezdett együttműködni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), majd 1964-ben elhagyta hazáját, és a már korábban Mexikóba emigrált húga, Enma után ment. Oda érkezésekor tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen kijelentette, hogy nem volt képes tovább élni Kubában, mert bátyjai börtönné változtatták azt. Még abban az évben továbbutazott az Egyesült Államokba, és Miamiban telepedett le. Azóta többször bírálta a kubai vezetést.