Botond, Mózes
EUR 385,70 Ft
USD 369,95 Ft
12 °C
29 °C

Magyarországon keresztül csempészett fegyvereket a korábbi koszovói miniszterelnök

2016.11.28. 10:38

A Rajna-Majna-Duna-csatornán csempész fegyvereket Németországból Szerbiába, majd onnan Koszovóba a Ramush Haradinaj egykori koszovói miniszterelnök által vezetett bűnbanda, írja a Blic nevű szerb napilap oknyomozására hivatkozva az MTI.

Az újság szerint a volt kormányfő vezeti az egyik legerősebb bűnbandát Koszovóban, amely évek óta fegyvercsempészetre használja a vízi útvonalat. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a fegyvercsempészek a németországi Bambergben a fegyvereket vízhatlan táskákba rejtették, ezeket a hajóteknőhöz kötöztek, majd a Dunán hajózva Komáromnál, a szlovák-magyar határon további árut vettek fel, aztán Magyarországon és Horvátországon át Szerbiába jutottak. A hajók a szerémségi Mitrovicánál kötöttek ki, ahol a fegyvereket teherautóra pakolták át, majd Koszovóba szállították. A rakományban 1200 rövidcsövű automata puska, valamint nagyszámú könnyűfegyverzet volt. Havonta több tucat homokszállító hajó vesz részt az ilyen akciókban.

A fegyverek Koszovóból különböző háborús övezetekbe, akár iszlamisták kezébe is kerülhetnek. A Blic úgy tudja, hogy a fegyvercsempészbanda vezetője Ramush Haradinaj, az akciókat azonban a gyakorlatban testvére, Daut Haradinaj vezeti.

Ramush Haradinaj az 1998-99-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban felmentette a terhére rótt vádpontok alól. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek