Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Csúcsot döntött az Olaszországot elérő menekültáradat

2016.11.29. 07:00

171 ezer ember jött Észak-Afrika felől a tengeren Olaszországba 2016-ban. A menekültek és migránsok száma ezzel már több, mint amennyi a 2014-es csúcs idején egész évben elérte az országot – írta a BBC.

Még szomorúbb, hogy a tengerbe veszettek száma is az eddigi legmagasabb volt: a lélekvesztőkön vízre tett emberek közül 4960 ember halt meg az ENSZ jelentése szerint. A szám minden bizonnyal magasabb, hiszen pontos statisztika nem készül arról, hányan indultak útnak tengeren a kapacitásuknál jóval több embert cipelő csónakokon, hajókon.

Olaszországban jelenleg 176 ezer menedékkérő tartózkodik. A tenger felől érkezők nagy többsége nigériai – a kontinens legnépesebb, 170 milliós, felerészt keresztény országából 36 ezer ember jött –, 20 ezer a szintén felerészt keresztény Eritreából –, a döntően muszlim Guineából pedig 12 ezren érkeztek.

Azóta nő ismét az Olaszország felé tartó migrációs hullám, hogy Törökország megállapodott az EU-val a területére illegálisan érkezők elhelyezéséről, és a balkáni országok – miután Magyarországon kerítés épült a déli határszakaszon – lezárták a tavaly könnyen átjárható, nyugatra vezető útvonalakat.

Az EU-nak hárommilliárd eurójába kerülő török megállapodás azonban ismét veszélybe került, miután egyre valószínűbb, hogy valóban befagyasztják a csatlakozási tárgyalásokat. A hatalmának bebetonozásával vádolt Recep Tayyip Erdogan török elnök kritizálta az EU-t, a NATO-t, az ENSZ Biztonsági Tanácsát, majd meglebegtette, hogy országa az EU csatlakozás helyett keletre fordulhat szövetségeseket keresve.