Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szijjártó: Azonnal bővíteni kell az EU-t

2016.11.29. 15:14

Azonnal bővíteni kellene az Európai Uniót, a visegrádi országokat (V4) aggasztja az Európai Bizottság álláspontja, amely szerint a következő öt évben nem lesz bővítés

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Varsóban azon a sajtóértekezleten, amelyet a V4 csoportot alkotó országok külügyminiszterei, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai uniós főképviselő tartottak.

A magyar külügyminiszter ezzel arra utalt, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, a következő öt évben nem lesz bővítés az Európai Unióban. Mint mondta, a visegrádi országok ezzel nem értenek egyet. Szijjártó szerint az EU megerősödéséhez vezető egyik legfontosabb eszköz éppen a bővítés. Az integrációs folyamat lassítása biztonsági és gazdasági kockázatot jelent.

Magyarország ezért három konkrét javaslatot tett az integráció felgyorsítására:

  • Szerbiával az EU még az idén megnyisson három fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, mégpedig a közbeszerzésről, az oktatásról és a kutatás-fejlesztésről szólókat.
  • Albánia esetében ne toljuk el a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Bizottság következő jelentéséig, vagyis 2018-ig, hanem azonnal kezdődjenek el, amint Albánia erre készen áll.
  • Rá kell venni Görögországot arra, hogy a vétójogával ne éljen, ne blokkolja a macedón csatlakozási folyamat megkezdését.

Szijjártó közölte, meglátása szerint a bevándorlási válság miatt is szükséges a nyugat-balkáni országok uniós integrációja. Mint mondta,

nem tudhatjuk, hogy az Európai Unió és Törökörszág megállapodása meddig tart ki, és mikor indul újabb bevándorlási nyomás Európába a Nyugat-Balkánon keresztül, ezért az unió alapvető érdeke a bővítés.

Közölte, Magyarország a V4-ekkel együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációja minél gyorsabban megtörténjen.