Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Több százezren voltak Fidel Castro búcsúztatásán

2016.11.30. 06:29 Módosítva: 2016.11.30. 08:20

Kedd este kezdődött Fidel Castro búcsúztatása Havannában - írta az MTI. Egy helyszínről hazatérő olvasónk szerint ez a nagygyűlés volt, a szombaton elhunyt diktátorra már hétfőn elkezdtek emlékezni a "kivezényelt" tömegek. 

A gyászünnepség helyszínén, a havannai Forradalom terén Fidel Castrónak és a forradalom másik jelképes alakjának, az argentin gerillavezér "Che" Guevarának az óriási portréját állították fel - írta ismét a távirati iroda. Olvasónk szerint ez tévedés, mert bár a téren valóban van két hatalmas portré, azokat nem most állították oda, hanem évtizedekkel ezelőtt, és Che Guevara mellett nem Castro, hanem Camilo Cienfuegos fiatalon elhunyt forradalmi vezető látható. 

A ceremónia helyi idő szerint este 7 órai kezdete előtt kubaiak ezrei skandálták a függetlenség hősének, José Martinak a téren állított emlékművénél, hogy "Éljen a forradalom" és "Fidel, Fidel" - írja az MTI. 

A legkülönbözőbb korosztályba tartozó kubaiak százezrei - köztük rengeteg egyenruhába öltözött diák, funkcionárius, rendőr és katona - mentek el a főváros központjában lévő történelmi térre, ahol Fidel Castro számos alkalommal intézett lelkesítő beszédet a néphez, de az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tömeg a környező sugárutakat is megtöltötte. Sokan apró Fidel Castro-portrékat és piciny kubai zászlókat lengettek.

A díszvendégként jelen lévő baloldali latin-amerikai vezetők közül elsőként Rafael Correa ecuadori elnök mondott beszédet, kijelentve, hogy "Latin-Amerika népe ma egységesebb, mint valaha". "Esküszünk - mondta -, hogy folytatni fogjuk a harcot Fidel Castro eszméiért."

Európából csak a görög miniszterelnök ment el

A legmagasabb rangú kubai vezetők, köztük a hatalmat beteg bátyjától 2006-ban átvevő Raúl Castro államfő társaságában vett részt a gyászünnepségen Nicolas Maduro venezuelai, Evo Morales bolíviai és Daniel Ortega nicaraguai elnök, s jelen volt Jacob Zuma dél-afrikai elnök is.

Számos nyugati vezető ezzel szemben nem fogadta el a meghívást, s Európából csak Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök rótta le kegyeletét. Az eseményen Oroszország az Állami Duma (a képviselőház) elnökével, Vjacseszlav Vologyinnal képviseltette magát.

A Castro hamvait tartalmazó urnát a nagygyűlés után egy négynapos gyászmenet keretében, számos várost és települést érintve a Havannától 900 kilométerre keletre fekvő Santiago de Cubába, az 1959-es kubai forradalom kiinduló pontjára viszik. Vasárnap itt, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra Castrót a kormány által meghirdetett kilencnapos nemzeti gyász lezárásaként.