Virgil
0 °C
3 °C

Mégsem lesz orosz-ukrán rakétaháború

2016.12.01. 11:19

Módosította Ukrajna fekete-tengeri rakétagyakorlatának helyszínét, így az már nem fenyegeti az orosz légteret - közölte csütörtökön az orosz szövetségi légiközlekedési hatóság, a Roszaviacija, írja az MTI.

A tájékoztatás szerint az ukrán fél csütörtökre virradóra kiadott egy új, a korábbihoz képest módosított hivatalos nemzetközi légügyi értesítést (NOTAM), amelyben megváltoztatta a rakétaindítások miatt veszélyesnek minősített, az orosz területi vizektől nyugatra fekvő övezetek koordinátáit.

"Így az új övezetek nemzetközi vizek felett helyezkednek el, túl Oroszország parti tengerének határán. Ezért a területért ugyan az orosz légiirányítók felelősek, de (a rakétaindítás) arra nem jelent veszélyt" - tudatta a Roszaviacija.

Valerij Okulov orosz közlekedési miniszter-helyettes csütörtökön azt mondta, hogy a Krím félsziget térségében zajló ukrán gyakorlat nem érinti az orosz utasszállító repülőgépek útvonalát. Hozzátette, hogy az a légi folyosó, amelyet az orosz gépek Krasznodar vagy Anapa elérésére használnak, illetve azt követően nyugatra Szimferopol felé repülve, nem érintkezik ezekkel az övezetekkel.

Szerhij Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők lőgyakorlata nem veszélyezteti a krími lakosokat. Az ukrán hatóságok rendszeresen próbálkoznak "alávaló dolgokkal", ebben az esetben azonban meggyőződése, hogy ez a gyakorlat nem veszélyezteti állampolgáraik életét és egészségét, minden rendben lesz - tette hozzá.

Röviddel a Roszaviacija által kiadott közlemény előtt jelentette be Volodimir Krizsanovszkij, az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője, hogy megkezdődött a Krímnél a kétnapos rakétás hadgyakorlat egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek, katonai szállító-repülőgépek és drónok, azaz pilóta nélküli gépek részvételével, de ez nem fenyegeti az Oroszország által önkényesen elfoglalt Krímet. Kifejtette, hogy a kilőtt rakéták legfeljebb 30 kilométerre közelítik meg a félsziget partját. (Oroszország területi vizeinek szélessége 12 tengeri mérföld, azaz 22,2 kilométer).

Moszkva előzetesen hevesen tiltakozott a Krímhez közeli hadgyakorlat megtartása ellen, válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte Krímben a légvédelmi erőket és fekete-tengeri hadiflotta hajóit. Kijevi sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím légterébe.