Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Putyin: Nem keresünk ellenséget

2016.12.01. 13:56 Módosítva: 2016-12-01 14:00:31

Oroszország ki fog állni érdekei védelmében, de nem áll szándékában a geopolitikai konfrontáció. Nem keresünk és sohasem kerestünk ellenséget. Barátokra van szükségünk

- mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben, az orosz parlament két háza, a Szövetségi Gyűlés előtt csütörtökön elmondott szokásos évértékelő és programadó beszédében, amit az MTI idézett.

Közölte, Oroszország kész arra a republikánus párti Donald Trump amerikai elnökké választása után jó kapcsolatokat építsen ki az új amerikai kormányzattal. Reméli, hogy Moszkva együtt fog működni Washingtonnal a terrorellenes küzdelemben, és a két ország osztozik majd a globális biztonság iránti felelősségben. Ugyanakkor szerinte az orosz külpolitika prioritása az Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint a Független Államok Közössége más tagországaival való együttműködés elmélyítése.

Nagy érdeklődést váltott ki a többszintű eurázsiai integrációs modell, egy nagy eurázsiai partnerség létrehozásáról szóló orosz elképzelés. Már megkezdtük ennek tárgyszerű megvitatását nemzetközi és regionális szinteken. Meggyőződésem, hogy ilyen párbeszéd lehetséges az Európai Unió államaival is, amelyekben ma növekszik az igény az önálló szubjektív, politikai és gazdasági irányvonalra. Ezt a választások eredményén látjuk.

Az orosz elnök ugyan többször is utalt a Moszkva ellen bevezetett szankciókra, Ukrajnáról nem tett említést.

Az elmúlt években külföldi nyomásgyakorlási kísérletekkel kellett szembenéznünk, amelyekben minden eszközt bevetettek, az orosz agresszióról szóló mítosztól, a külföldi választásokba történő beavatkozásra vonatkozó vádakon át a sportolóink zaklatásáig

- mondta, azonban tartózkodott attól, hogy nyugatellenes hangot üssön meg. Szerinte az orosz katonák reális és nem kitalált fenyegetés, a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak.