Hirtelen bezárták a szentpétervári nyugatos egyetemet, amit Soros is támogatott

2016.12.11. 18:45

Szerdán hirtelen visszavonták a Szentpétervári Európai Egyetem (European University at St. Petersburg - EUSP) engedélyét, így azóta az egyetemen nem tartanak órákat - írta a Novaja Gazeta, egy december 7-re datált hatósági döntésre hivatkozva.

Az egyetemet hivatalosan azért zárták be, mert sorozatosan megsértette az egyetemi oktatásra vonatkozó állami szabályokat, ugyanakkor az sem elhanyagolható körülmény, hogy az egyetemen oktatott tananyag alapján kritizálni lehetett az orosz kormány, illetve az egyetemet olyan nyugati alapítványok pénzelték, mint Soros György alapítványa, a George Soros Foundation, a John and Catherine MacArthur Foundation, a Ford Alapítvány, a Spencer Foundation, a Carnegie Foundation, és a Foundation ZEIT-Stiftung.

Az EUSP 1994 óta működött Szentpéterváron, 2007-től működtethetett doktori képzést is, több mint 94 oktató tanított itt. Az egyetemen a társadalomtudományos képzések domináltak, szociológusokat, antropológusokat, történészeket és közgazdászokat is oktattak az EUSP-n.

Az egyetemen gyakran szerveztek olyan előadásokat, amiket az állami szervek provokatívnak tarthattak: tavaly októberben például egy olyan konferenciát tartottak az egyetemen, ahova nyugati kutatókat hívtak, és ahol az orosz gazdaságpolitikát sok kritika érte. Az egyetem szintén gyakran adott ki olyan nyugati újságírók által írt könyveket, amelyek kritikusak voltak az orosz kormánnyal szemben.

Az egyetem a szovjet mintával elsőként szakítva egyesítette a tudományos kutatói és oktatói tevékenységet, céljának a Humboldt-modell meghonosítását tekintette.

Októberben már felfüggesztették az újabb diákok fogadását, így a történtek nem érték teljesen váratlanul az egyetemet, amelynek diákjai az utóbbi két évben már maguk is tapasztalták a hatóságok ellenséges hozzáállását, például, amikor egy-egy külföldi diák nem kapott beutazási engedélyt Oroszországba diplomája megvédéséhez.

A Moscow Times cikke alapján áprilisban egyszer már felfüggesztették az egyetem engedélyeit, de annak még csak az volt a következménye, hogy az egyetem nem bocsáthatott ki diplomákat.

Az orosz kezdeményezésre létrejött egyetem működési engedélyét ezelőtt 2008-ban függesztették fel, az elnökválasztás idején. Igaz, akkor csupán egy hónapra. Az akkori döntés közvetlen előzménye az volt, hogy az egyetem az Európai Bizottságtól 673 ezer eurót kapott a "Rlgióközi választási hálózat támogatása" nevű projektre, amit a kormány ellenséges lépésként értékelt. Végül maga az egyetem állt el a projekttől. Ezután az egyetemnek monstanáig működését érdemben veszélyeztető nyilvános konfliktusa nem volt, olyannyira, hogy a 2011-es évnyitó beszédet a megye kormányzójának helyettese tartotta, 2012-ben pedig az egyetem rektora, Oleg Harhorgyin bekerült az államfő alá rendelt oktatási tanácsba.

Az egyetemi tanács tagja Alekszej Kudrin, aki Vlagyimir Putyin elnöksége és kormányfősége idején, 2000-2011 között töltötte be a pénzügyminiszteri posztot. Kudrin 2011 decemberében aktívan részt vett az orosz parlamenti választás eredményével, majd a rá következő, Putyin elnöki székbe való visszatérését eredményező elnökválasztással szembeni tiltakozásokban. Kudrin azonban nem lett egészen kegyvesztett, Putyin azóta is konzultált a liberális pénzügyi szakemberrel.