Szilárda
0 °C
6 °C

Halálos áldozatai vannak a venezuelai válságnak

2016.12.17. 12:43

Zavargások és fosztogatások kezdődtek Venezuela egyes részein, és egy ellenzéki politikus szerint legalább hárman meghaltak pénteken, miután a kormány egyszerűen kivonta a forgalomból az eddig használatban lévő legnagyobb címletű bankjegyet, tömegek készpénzben lévő megtakarításait semmisítve meg - írja az MTI.  A haláleseteket hivatalosan nem erősítették meg.

Sok helyen feldühödött tömeg vonult az utcára a most már értéktelen 100 bolivarosokat lobogtatva. Az emberek azt követelték, hogy az üzletek fogadják el a bankjegyet. Több tucat boltot fosztottak ki a feldühödött emberek.

A kormány a héten három napot adott az embereknek, hogy beváltsák a 100 bolivarosokat mielőtt azok elértéktelenednek. Az intézkedést a kormányzat a kolumbiai határnál tevékenykedő, valutaüzér bűnszervezetek miatt tartotta szükségesnek, holott szakértők figyelmeztettek, hogy a bankók hirtelen kivonása zűrzavart okozhat. A héten Venezuela 72 órára le is zárta a kolumbiai határt.

A határnál egyébként azért jelenhettek meg ügyeskedők, mert rengetegen igyekeznek át vásárolni a szomszédos országba. Venezuelát ugyanis történetének legsúlyosabb politikai és gazdasági válsága sújtja. A kizárólag kőolajat és származékait exportáló latin-amerikai ország ugyanis az olaj árának esése miatt a tönk szélére került, az infláció elszabadult, sok helyen teljesen leállt a termelés, a boltok polcai szinte konganak az ürességtől. Nicolás Maduro elnök az egyébként őt minden eszközzel leváltani igyekvő ellenzéket és külföldi hatalmakat okol a történtek miatt.

Az ellenzék szerint a bankjegyek kivonásával előállt helyzet is azt igazolja, hogy Maduro elpusztítja az ország gazdaságát, és le kell váltani. A 100 bolivarosokat ugyanis új címletekre kellett volna cserélni, de az új készpénz egyelőre nem került forgalomba. Ezért hatalmas sorok kígyóztak a jegybank kirendeltségeinél, ahol még beváltják a megszűnt bankjegyeket, és sokan nem tudtak még tankolni sem, hogy munkába menjenek, rengetegen nem tudnak élelmiszert vagy karácsonyi ajándékokat vásárolni.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft