Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Törökországban nem ünnepelhetik a karácsonyt a német iskolában

2016.12.18. 12:25

A török hatóságok megtiltották a tanároknak egy német-török kéttannyelvű isztambuli iskolában, hogy a karácsonyról beszéljenek vagy megünnepeljék a keresztény ünnepet – írja a Der Spiegel.

Egy erről szóló e-mail szerint a tanítás keretén belül nem lehet szó a karácsonyról, nem lehet karácsonyi dalokat énekelni, és az iskolai kórust is eltiltották attól, hogy a korábbi évekhez hasonlóan fellépjen az isztambuli német konzulátuson tartandó karácsonyi koncerten.

A szóban forgó iskola, az Istanbul Lisesi egy török állami kézben lévő gimnázium, ahova a német állam küld anyanyelvi tanárokat, és a német állam hivatalosan is akkreditál külföldi német iskolaként tartja számon. Jelenleg 35 német tanár dolgozik az iskolában, őket a német állam fizeti. A gimnázium az ország legjobbjai közé tartozik a Spiegel szerint.

Az nem derült ki, hogy pontosan miért tiltották be a karácsonyt a török hatóságok, de vélhetően részben a két ország kapcsolatának romlása, részben pedig amiatt, mert Recep Tayyip Erdogan elnök rendszere egyre hangsúlyosabban dolgozik az ország újraiszlamizációján.