14 török katonát ölt meg az Iszlám Állam

2016.12.22. 07:31

14 török katona meghalt, 33 pedig megsérült szerdán az Iszlám Állam utolsó komolyabb észak-aleppói városa, al-Bab ostrománál - írja a BBC. A törökök a Szabad Szír Hadsereg Törökországban kiképzett és felszerelt arab és türkmén milíciáinak előrenyomulását támogatják - közben azért fél szemüket rajta tartják a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőkön is, mely szintén az IS rovására igyekszik növelni befolyását Észak-Szíriában. Erdoğan bonyolult szíriai játszmájának az a lényege, hogy igyekszik magának kihasítani egy befolyási övezetet a török határtól délre, mellyel a határ mentén sorakozó kurd kantonok egységét is meg tudja akadályozni.

Al-Bab a török határtól 20 kilométerre délre található, és az IS több védőgyűrűvel vette körbe. A török hadsereg intenzív tüzérségi tűzzel és bombázásokkal igyekszik megpuhítani a védőket, akik öngyilkos merénylők által vezetett ellencsapásokkal vágnak vissza.

A hadsereg közleménye szerint az Iszlám Állam 138 harcosával sikerült végezni, és

közel állnak hozzá, hogy teljesen megtörjék a dzsihadisták ellenállását.

 A Kalifátus területe nem csak az Eufrátesz nyugati, de a keleti partján is gyorsan olvad, a kurd vezetésű SDF ugyanis már csak 30 kilométerre van Rakkától - az Iszlám Állam fővárosának bevételére egyébként a törökök is ajánlkoztak, azonban a kurdok hallani sem akarnak az ötletről.