Két és fél nap után még az összes áldozat sem ismert Berlinben

2016.12.22. 12:17 Módosítva: 2016.12.22. 15:57

Több mint két nappal a berlini terrortámadás után a 12 halálos áldozat közül még mindig csak kilencet sikerült azonosítani. A kamion 11 embert gázolt halálra, és a merénylő lelőtte a jármű lengyel sofőrjét. Az áldozatok azonosítása azért is lassan halad, mert az adventi vásárra sok külföldi látogatott ki. Egy részüket még csak eltűntként kezelik.

  • A legtöbbet a kamion lengyel sofőrjéről, a 37 éves Lukasz U.-ról tudunk. A merénylő fegyverrel kerítette hatalmába a járművet. A legutolsó információk szerint a lengyel sofőr még akkor is életben lehetett, amikor a jármű az emberek közé gázolt. Feltehetően verekedett a merénylővel, és megpróbálta megakadályozni a pusztítást. Mindez szerepet játszhatott abban, hogy a kamion nem tarolta végig az egész adventi vásárt, hanem 60-80 méter megtétele után balra kikanyarodott és megállt. A merénylő fejbe lőtte a lengyel férfit. Felesége és 17 éves fia gyászolja.
  • Hat német állampolgár halt meg. Őket viszonylag hamar sikerült azonosítani. Nem mind berliniek. A halálos áldozatok között van például az a 65 éves neussi asszony, aki 40 éves fiával látogatott ki a vásárba. Egy forralt boros bódéba ültek be meginni valamit, amikor a kamion nekiment a bódénak. A fiú sak arra emlékszik, hogy durranásokat hallottak, mintha egy tűzijáték robbanásai jöttek volna egyre közelebb, aztán érezte, hogy a bódé darabjai összenyomják. A kórházban ébredt fel súlyos medencecsont-töréssel.
  • A támadásban egy izraeli nő is meghalt, aki férjével volt az adventi vásárban. A 60 éves Dália Ejákim turistaként érkezett a német fővárosba. Férje, a vele egykorú Rami Eljákim súlyos medencecsont-törésekkel került kórházba, több operáción esett át, mostanra túl van az életveszélyen. Feleségét egy ideig eltűntként kezelték, abban reménykedtek, hogy egy másik kórházba került, azért nem találják. Az asszony holttestét végül két huszonéves gyereke azonosította DNS-minta segítségével, ők már kedden Berlinbe repültek.  
  • Az áldozatok között van-e egy 31 éves olasz nő. Fabrizia Di Lorenzóról a merénylet óta nem volt hír. Elhagyott mobilját megtalálták a terrortámadás utáni helyszínelésnél. Berlini munkahelyén másnap nem jelentkezett, a rendőrséget a szállítmányozási cég értesítette erről. A nő édesanyja és testvére azonnal Berlinbe utazott. Eddig egy összehasonlító DNS-vizsgálat eredményére vártak. A fiatal olasz nő halálát maga az olasz kormányfő, Paolo Gentiloni erősítette meg a Twitteren.

Magyarról továbbra sem tudni

Felröppentek olyan hírek, hogy három magyar lehet a halálos áldozatok között. A vásárban voltak magyar árusok, de a bódéik nem azon a szakaszon álltak, amit a kamion letarolt. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium sem hivatalos, sem nem hivatalos forrásból nem tud magyar halálos áldozatról. A tárca sajtófőnöke szerdán azért bírálta a német felet, hogy az áldozatokról ennyi idő elteltével sincs elég információ az áldozatokról, ami "felvet azért kérdéseket". A berlini magyar nagykövetség ezért szerda délelőtt hivatalos jegyzékben fordult a német külügyminisztériumhoz, és tájékoztatást kért az áldozatok, sérültek állampolgárságáról.

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán a hétfői támadás után hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat. Két magyar nem volt érintett, a harmadik pedig könnyebben sérült és másnap reggel elhagyta a kórházat.

Jobb kivárni a bizonyosságot

A német sajtó azt írja: ilyen esetekben az áldozatok azonosítása nem mindig könnyű, főleg, ha külföldiek is lehetnek az áldozatok között. Nemcsak azért, mert meg kell várni, míg a hozzátartozók a helyszínre érkeznek, és személyesen azonosítják a halottakat. A súlyos sérüléseik miatt elsőre fel nem ismerhető áldozatoknál ez a vizuális azonosítás félreviheti az eljárást: csak fokozhatja a bizonytalanságot, a hozzátartozóknak pedig nemcsak sokkot okozhat, hanem kínzó kétségeket is. A bizonyosság mindenki számára jobb, ezért az azonosításhoz sokszor hosszabb idő kell.

A nehezen azonosítható áldozatoknál DNS-vizsgálattal tisztázzák az elhunyt nemét és életkorát. Irányadóak lehetnek a műtéti hegek, a tetoválások vagy a jellegzetes anyajegyek. Vizsgálják az ujjlenyomatokat, a foglenyomatokat, amelyeket a fogorvosi vizsgálatok után a fogorvosok (Magyarországon is) kötelesek nyilvántartani.

Az eljárást most az is lassíthatja, hogy a merénylet után több száz bejelentés érkezhetett eltűnt személyekről (sokan nem tudták elérni hozzátartozóikat). A rendőrségnek ezekről egyenként aktát kellett nyitnia, és a személyes adatokat egyenként rögzítenie, hogy a halottak azonosításán dolgozó igazságügyi orvosszakértők ezen adatok alapján végezhessék munkájukat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport