Nyilvánosságra hozzák az iráni atommegállapodást

2016.12.23. 23:35

A szerződést megkötő hat állam nyilvánosságra hozta az iráni atommegállapodás korábban bizalmasan kezelt részleteit, elejét véve ezzel azoknak a vádaknak, amelyek szerint Teherán elcsalja a paktumot.

Az AP híre szerint a lépés elsősorban a következő amerikai kormánynak szólhat, a megválasztott elnök, Donald Trump ugyanis többször jelezte, hogy szerinte rossz ötlet volt a megállapodás, és fel kellene bontani azt. De például védelmi minisztere is élesen bírálta az iráni atomalkut, és a Közel-Kelet minden bajáért a perzsa országot tette felelőssé.

A kérdéses paktum arról szól, hogy Irán korlátozza és nemzetközi felügyelet alá helyezi atomprogramját, cserébe feloldják a rá a titokban végzett, és a vádak szerint fegyverek kifejlesztésére irányuló nukleáris kutatásai miatt kiszabott  gazdasági szankciókat.

A pénteken közzétett iratokban egyébként az első hírek szerint nincs semmi különösebb érdekesség azon túl, hogy Irán megtarthatott mintegy 100 kilogramm nukleáris hulladékot, közte alacsony dúsítottságú uránt.