Trump megdicsérte Putyint

2016.12.30. 21:47 Módosítva: 2016.12.30. 21:50

Donald Trump megválasztott amerikai elnök pénteki Twitter üzenetében dicsérte Vlagyimir Putyin orosz államfőt az Oroszország elleni amerikai szankciókkal kapcsolatos döntése miatt.

Washington csütörtökön büntetőintézkedéseket vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az amerikai választásokkal kapcsolatos állítólagos orosz hackertámadások miatt, 35 orosz diplomatát pedig kiutasítottak az Egyesült Államokból.

Putyin ugyanakkor a nap folyamán közölte: Moszkva nem utasít ki senkit válaszul az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra.

Trump üzenetében "nagyszerű lépésnek" nevezte Putyin reagálását.

Mindig is tudtam, hogy nagyon okos!

- twittelte Donald Trump.

Szerelem első látásra

A leendő elnök már a kampánya során is Putyin csodálójaként nyilvánult meg, emlékeztet a CNN. Mindketten a kölcsönös baráti viszonyról tettek nyilatkozatokat, Putyin az elsők közt gratulált az új elnök megválaszolásához, és meleg hangú karácsonyi levelet is küldött számára.

Trump viszont hangosan védte őt, amikor az FBI és a titkosszolgálatok azzal vádolták az oroszokat, hogy meghekkelték a demokrata párt szervereit, és kiszivárogtatásokkal, álhírekkel segítették Trump kampányát.

Az oroszok által szervezett szíriai béketárgyalásra amerikaiakat nem hívtak meg, de az orosz külügyminiszter jelezte, hogy ha Trump hivatalba lép, őt már szívesen látják.