Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Terroristákat szabadítottak ki egy bahreini börtönből

2017.01.02. 00:26

Terrorizmusért elítélt foglyokat szöktettek meg fegyveres támadók vasárnap egy bahreini börtönből, közölte a Perzsa-öböl menti arab ország belügyminisztériuma.

Az MTI tudósítása szerint  a sorozatlövő fegyverekkel és pisztolyokkal felszerelkezett 4-5 támadó vasárnap hajnalban rohanta meg a Déli Kormányzósághoz tartozó Dzsau (Jaww) város központi börtönét.  A rajtaütésben egy rendőrt megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek, és megszöktettek tíz, terrorcselekményekért elítélt foglyot, akik közül heten életfogytiglani börtönbüntetésüket töltötték.

A bahreini biztonsági erők nagyszabású műveletet indítottak a támadók és a megszöktetett elítéltek felkutatására, olvasható a minisztérium Twitter-bejegyzésében. A rendőrség fokozta a közúti ellenőrzéseket a főváros, el-Manáma körüli síita településeken.

A belügyminisztérium vizsgálja, hogyan sikerülhetett végrehajtani a szöktetést a szigorúan őrzött dzsaui börtönből, ahol számos, erőszakos cselekményekért elítélt síita fogoly tölti a büntetését.

Bahrein, ahol a síita többség felett a szunnita királyi család uralkodik, a királyi dinasztia ellen 2011 februárjában indított mozgalom leverése óta egyre szigorúbban lép fel a kormányzati állásponttól eltérő véleményt képviselőkkel, elsősorban az ország ügyeibe nagyobb beleszólást követelő síitákkal szemben. A királyság 2015 áprilisában az Iszlám Állammal együtt összesen 68 iszlamista mozgalmat és csoportot minősített terrorszervezetnek.