Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nőtt Merkel pártjának népszerűsége

2017.01.05. 23:33

Növekedett a német kereszténypártok, köztük Angela Merkel pártja, Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága a jelenlegi koalíciós partnerrel, a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) szemben - derült ki az ARD országos köztelevízió felméréséből. 

2017 őszén szövetségi parlamenti választásokat tartanak Németországban, és a mostani a választási év első felmérése volt. 

A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége 37 százalékos választói támogatottságot tudhat magáénak, ami két százalékponttal több, mint az előző hónapban. Az SPD ugyanakkor 2 pontot zuhant és a párt most a rendkívül alacsonynak számító 20 százalékon áll.

A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló, bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jelentősen erősödött, támogatottsága 15 százalékos. Az SPD-től balra álló, ellenzéki Baloldal pártjának támogatottsága továbbra is 9 százalékos, míg az ugyancsak ellenzékben lévő Zöldeké szintén. Az előző hónaphoz képest a Zöldek pártja két százalékpontot veszített. A Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP támogatottsága a decemberi adatokhoz képest változatlan, vagyis a párt 5 százalékon, a parlamenti bejutási küszöbön áll.

A felmérésből kiderült: a megkérdezettek 40 százaléka számára a bevándorlás és a menekültek jelentik a legfontosabb politikai témákat, amelyekkel szerintük a német kormánynak az idén foglalkoznia kell. 2016 januárjában még a megkérdezettek 66 százaléka volt ezen a véleményen. 11 százaléka a belbiztonság és terrorveszély kérdéskörét tartotta a legfontosabb témának. Ez 9 százalékpontos növekedést jelent az elmúlt esztendő első hónapjához képest, írja az MTI.