Százak rekedtek a román autópályán a hótorlaszok miatt

2017.01.07. 11:18 Módosítva: 2017.01.07. 16:34

Törökország: Hóvihar bénítja meg Isztambul közlekedését. Körülbelül négyszáz belföldi és nemzetközi járatot töröltek szombaton és vasárnap az Atatürk és a Sabiha Gökcen repülőtéren, írja az MTI. A metropolisz északi részén futó autópályán egymásra futott szombat hajnalban hét teherautó, ezért az érintett autópálya-szakaszt le kellett zárni. Szombaton egyáltalán nem jár komp a város európai és ázsiai része között, és reggel semmilyen tengeri forgalmat nem engedélyeztek a hatóságok a Boszporuszban. A meteorológiai intézet előrejelzése szerint akár 20 centiméteres hó is eshet Isztambulban, és ezzel párosul a Balkán felől érkező hideghullám.

Lengyelország: már hét halálos áldozatot követelt a mostani hideg idő, november eleje óta 53-an haltak meg. az északkelet-lengyelországi Suwalkiban a hajnali órákban mínusz 27, a sziléziai Katowicében pedig mínusz 29 fok volt. Szombaton Lengyelország egész területére elsőfokú, életveszélyt jelző riasztást adtak ki, helyenként mínusz 23-25 fok is lehet.

Románia: Továbbra is járhatatlanok az utak, akadozik a vasúti közlekedés Románia délkeleti megyéiben szombaton, miután előző nap hóvihar sújtotta a térséget. A hótorlaszok miatt továbbra is le van zárva több mint negyven főút a román fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és Dobrudzsában. Szünetel a közlekedés a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán is, ahonnan 30 óra elteltével sem sikerült még kimenekíteni több mint száz, a hó fogságában rekedt utast: a hatóságok csak annyit tudtak tenni értük, hogy éjszakára összegyűjtötték őket a 88-as kilométerszelvénynél lévő töltőállomáson. A térség 113 településén már több mint 24 órája nincs áram.

Csehország: Legalább két ember meghalt a rendkívüli hidegben: egy kihűlt hajléktalan holttestét egy híd alatt találták meg Prágában, Csehország középső részén pedig két férfi alatt szakadt be egy tó jege, egyiküket már nem tudták megmenteni. A leghidegebbet Csehországban a német határ közelében fekvő Sumava Nemzeti Parkban mérték az éjszaka; mínusz 34,6 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.