Házakra zuhant egy török teherszállító Kirgizisztánban

2017.01.16. 06:29 Módosítva: 2017.01.16. 13:43

Lakóházakra zuhant egy török teherszállító repülőgép hétfőn Kirgizisztánban. A szerencsétlenségben legalább harmincheten haltak meg, írja az MTI.

A Boeing 747-400-es Hongkongból Isztambulba tartott. Üzemanyag-felvétel miatt kellett leszállnia a kirgiz főváros, Biskek mellett található Manasz repülőterén. A pilóta a sűrű ködben eltévesztette a leszállópályát, és a repülőtér melletti falu házait tarolta le néhány száz méter hosszan. 

Tizenöt házat földig rombolt, további 28 megrongálódott. A gép egy futballpálya méretű területet a földdel tett egyenlővé.    

A mentőalakulatok eddig 37 holttestet találtak: a négy pilótáét, és 33 helyi lakosét, utóbbiak között hat gyermek is van.  Tizenöt falusit kellett sérülése miatt kórházba szállítani, köztük hat gyereket. 

Egy szemtanú azt mondta az AFP hírügynökség szerint, hogy a településen teljes családok vesztették életüket. A Manasz repülőtéren egy időre minden induló járatot töröltek, az érkezőket pedig máshova irányították át. A forgalom néhány óra múltán helyreállt.

A mentésben több mint ezer ember vesz részt. Megtalálták az egyik fekete dobozt, amelyik a pilóták beszélgetését rögzíti. A berendezést Moszkvába küldték vizsgálatra.

A rendkívüli helyzetek minisztere közölte: a szerencsétlenség okát egyelőre nem tudják, de könnyen elképzelhető, hogy a kapitány hibája idézte elő. Sűrű köd volt a gép lezuhanásakor, de megoldható lett volna a biztonságos leszállás. A kormányfőhelyettes hozzátette, hogy 11 másik gép rendben leszállt reggel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport