Ida
5 °C
7 °C

Gambia diktátora elvesztette a választást, de nem akar távozni, most szükségállapotot hirdet

2017.01.18. 06:20

Kilencven napra szóló szükségállapotot hirdetett ki kedden Gambia elnöke két nappal azelőtt, hogy át kellene adnia a hatalmat decemberben megválasztott utódjának, írja az MTI.

Yahya Jammeh elnök azzal indokolta rendelkezését, hogy "példátlan és rendkívüli külföldi beavatkozás" zavarta meg a december 1-jei választást, amelyet elvesztett Adama Barrow-val szemben.   

Jammeh az elnökválasztás után hajlandónak mutatkozott önként megválni a székétől, majd két hét alatt meggondolta magát, és szabálytalanságokra hivatkozva elutasította, hogy átadja a hatalmat. Pártja még december közepén beadvánnyal fordult az ország legfelsőbb bíróságához, melyben a választás eredményének megsemmisítését és új választás kiírását kéri.

A gambiai állami tévécsatorna kedden azt bizonygatta, hogy a szükségállapotnak köszönhetően nem alakul ki hatalmi űr arra az időre, amíg a legfelsőbb bíróság nem dönt Jammeh pártjának beadványáról.

Jammah 1994-ben vértelen puccsal került hatalomra, és 22 éven át vaskézzel uralta az országot, politikai ellenfeleit megkínoztatta és megölette. 2015-ben Gambiát iszlám köztársaságnak kiáltotta ki. Hatalma mindazonáltal inogni tűnik: több helyi vezető azzal fenyegetőzik, hogy katonai erővel avatkozik be, ha Jammeh nem adja át a hatalmat. Ráadásul

kedden a nigériai hadsereg egy magas rangú tisztje azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy Nigéria és más nyugat-afrikai országok hadműveletre készülődnek.

Már december derekán is felröppentek olyan hírek, melyek szerint, ha Jammeh nem távozik önszántából, akkor a szomszédos országok erővel távolíthatják el. Marcel de Souza, a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége, az ECOWAS bizottságának elnöke egy rádióinterjúban "elképzelhető megoldásnak" mondta a katonai beavatkozást.