Nem is a nightclubot akarta megtámadni az isztambuli merénylő

2017.01.18. 10:03 Módosítva: 2017.01.18. 11:18

Nem a Boszporusz partján fekvő Reina klub volt a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja, hanem a Taksim tér - számolt be a tettes, Abdulgadir Masharipov első kihallgatásáról a Hürriyet című török lap szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva, írja az MTI.

Az üzbég férfi azt vallotta, hogy a támadásra szólító parancsot az Iszlám Állam szíriai központjából, Rakka városából kapta. Masharipov elmondta, szilveszter estéjén először a Taksim térre ment, ahol látta, hogy a török rendőrség nagy erőkkel van jelen, és ezért nem fogja tudni végrehajtani a tervezett merényletet. A férfi kapcsolatba lépett a rakkai parancsnokkal, aki másik helyszín kiválasztására kérte.

Masharipov ezután taxiba szállt és este 10 óra tájban végighajtatott a Boszporusz európai oldalán. A Reina klubbot választotta, mert az nem tűnt túlságosan biztosítottnak. A férfi ekkor ismét felhívta a rakkai parancsnokot, aki jóváhagyta az új helyszínt. Ezt követően taxival visszament a Zeytinburnu körzetben található lakására, ahol magához vette a gépkarabélyát és a villanógránátokat. 

Masharipov mindössze néhány perc alatt 39 embert mészárolt le a szórakozóhelyen, köztük sok külföldit, és további 69 embert megsebesített.

A török metropoliszt szilveszteréjszaka városszerte 25 ezer rendőr védte, de a Reina bejáratánál csak egy rendőr állt.

Abdulgadir Masharipov elfogásakor
Abdulgadir Masharipov elfogásakor
Fotó: Stringer

Az a nyilvánosan elérhető videó, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren, egy korábbi terepszemle eredménye. Masharipov a felvételt az Iszlám Államnak is elküldte.

Az üzbég férfi a kihallgatás során azt is elárulta, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorcsoporttól kapott fegyveres kiképzést, az Iszlám Államhoz később szegődött.

Törökországba 2016 januárjában érkezett Iránon keresztül abból a célból, hogy idővel majd ő is csatlakozik a dzsihadistákhoz Szíriában. Masharipov feleségével és két kisgyerekével a közép-törökországi Konya városában telepedett le.

Az a külvárosi lakás, ahol Masharipovot hétfő éjszaka elfogták egy iraki (korábbi jelentés szerint kirgiz) férfi és három afrikai nő társaságában, az Iszlám Állam egyik "biztonságos háza" Isztambulban. A terrorszervezet ott várakoztatja a Szíriába vagy Irakba készülőket. A lakásban két fegyvert, tárakat, dokumentumokat és 185 000 eurót (kb. 56 millió forint) találtak készpénzben.  • Tippek
  • Árfolyam