Eldőlt, Theresa Mayt fogadja először Trump

2017.01.22. 08:01

Theresa May brit kormányfő lesz az első külföldi állami vezető, akit Donald Trump amerikai elnök fogadni fog, jelentette be Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. A két politikus csütörtökön vagy pénteken találkozik majd Washingtonban.

Egyébként May volt az, akivel megválasztása után telefonon beszélve Trump azt mondta, majd szóljon be a Fehér Házba, ha épp arra jár.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy Trump január 31-én találkozik majd Enrique Peña Nieto mexikói elnökkel, akivel kereskedelmi, bevándorlási és biztonsági kérdésekről egyeztetnek. Trump korábban többször is azt ígérte, hogy beiktatása után elkezdik megépíteni a mexikói határra tervezett falát. Ennek a költségvetési fedezetéről azt mondta, hogy ugyan várhatna egy-másfél évet a tárgyalásokra Mexikóval, de inkább azonnal hozzálátna az építkezéshez, és majd utólag fizettetné ki az egészet a kézzel-lábbal tiltakozó alsó szomszéddal.

Trump emellett azt ígérte, hogy újratárgyalja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), melynek Mexikó is részese, és büntetővámmal fenyegette meg az autóikat Mexikóban gyártó autógyárakat, és az illegális, mexikói bevándorlók kitoloncolását ígérte.

Peña Nieto szombaton telefonon beszélt Trumppal, és mint a mexikói elnöki hivatal közölte: „nyitott párbeszédet" ajánlott az új amerikai kormányzatnak, amely mindkét országnak hasznára válik, és tiszteletben tartja mindkét ország szuverenitását.