Megszólalt a volt CIA-s, aki kihallgatta Szaddámot

2017.01.26. 06:56

Méghozzá a Heti Válaszban. John Nixon egykori CIA-s Az elnök kikérdezése címmel írt könyvet, amivel most turnézik, ennek apropóján adott interjút a hetilapnak. 

Nixon elmeséli, hogyan került 1997-ben a CIA-hoz, milyen macera volt neki arabul tanulnia, de végül csak kikötött Irakban, ahol elemző lett. Majd, amikor 2003-ban elfogták Szaddám Huszeint, ő hallgatta ki. 

Az interjú érdekesebb részei:

  • Nixon elmesélte, hogy a Szaddámot elfogó különleges erők kicsit elbántak a diktátorral ("elrendezték egy kicsit"), az arcán ezért volt néhány karcolás. Szaddám panaszkodott is neki emiatt. Egyébként az elfogása után egy héttel kezdték el kihallgatni.
  • A CIA-t az állítólagos tömegpusztító fegyverek érdekelték. Szaddám eléggé terelt ebben a témában, azt hitték, hazudik. Aztán kiderült, hogy nincsenek ilyen fegyverek. De Nixon is csak 2004 januárjában kezdett kételkedni ebben.
  • Az, hogy nem voltak jó infói az amerikaiaknak, Nixon szerint azért volt, mert az 1990-es, 2000-es években elkezdtek felszívódni az amerikai hírszerzők iraki forrásai. Így például azt sem tudta a CIA, hogy Szaddám az utolsó időszakban már nagyjából letojta a mindennapos kormányzást, helyette inkább regényírással foglalkozott. 
  • Nixont meglepte, hogy Szaddám mennyire össze volt zavarodva az Egyesült Államokkal kapcsolatban. 2001 szeptember 11-e után is képes volt azt hinni, hogy az USA szövetségesként tekint rá. "Nem tudta megérteni, miért nem hiszi el neki senki, hogy nem volt köze a terrortámadásokhoz" - mondta Nixon. Miközben Bushék meggyőződése volt, hogy köze van a 9/11-hez, az amerikai döntéshozók állandóan ezzel kapcsolatban nyaggatták a CIA-t. 
  • Szaddám szerinte rendkívül megnyerő tudott lenni a kihallgatás alatt, "udvarias, önvádló", akinek volt humorérzéke is. De tudott gonosz, agresszív és ijesztő is lenni.
  • Nixont amúgy "mélységesen dühíti", amit a térségben, főleg Irakban az amerikaiak csinálnak. Szerinte semmi jóval nem járt ez a háború.
  • Az aktuális dolgokról azt mondja: a Trump-féle átmenet ugyanolyan szörnyű, mint a választás, szerinte az Obama-kormány dicstelenül távozik, amiért hírszerzési anyagokat szivárogtatott ki az orosz hekkerekről. Szerinte ezzel a CIA veszélyes vizekre evezett, bár ezt jobban nem fejti ki az interjúban.