Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Rálőtt egy ukrán katonai gépre egy orosz fúrótorony

2017.02.01. 20:40
Rálőttek egy ukrán katonai teherszállító repülőgépre szerdán a Fekete-tenger felett az Oroszország által elcsatolt Krím félszigetnél egy fúrótoronyból. Az AN-26-os gépet - amely gyakorlórepülést végzett - egy találat érte, személyzete nem sérült meg.

Az ukrán fegyveres erőknél közölték, hogy a gép burkolatán egy három centiméteres lyukat ütött a lövedék, amelyet az előzetes szakértői vizsgálatok alapján egy PK golyószóróból lőttek ki. 

16463382 703121183189554 5695879860823916139 o
Fotó: Facebook

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a Facebook közösségi portálon fotókat tett közzé az eltalált repülőgépről, amelyeken jól létható a lövés ütötte lyuk. A tárcavezető jelentést tett az esetről Petro Porosenko ukrán elnöknek. 

Az incidens tovább mérgezi a múlt vasárnap óta a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kiéleződése óta az eddiginél is feszültebbé vált viszonyt Kijev és Moszkva között.

16462970 703121106522895 3943364258244657528 o
Fotó: Facebook

Oleh Csubuk, az ukrán haditengerészeti erők szóvivője a 112 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte, hogy a gép gyakorlatozás közben nem követett el sem légtér-, sem jogszabálysértést. Leszögezte, hogy folytatják a haditengerészeti gyakorlatot, beleértve a repüléseket is, és a hadgyakorlat helyszínén nem kívánnak változtatni. 

Ukrán sajtóhírek szerint a gép, amelyre rálőttek, a térségben felfedezett egy orosz rakétairányító radarállomást.

Oroszok: Csak jelzőpisztoly volt

Az orosz Fekete-tengeri Flotta vezérkara határozottan cáfolta, hogy rálőttek volna egy An-26-os ukrán katonai gépre, amely szerdán kis magasságban repülve megközelített két orosz olajfúrótornyot a Fekete-tengeren. 

A vezérkar szóvivője szerint Kijev állítása, miszerint rálőttek a repülőgépre "teljes hazugság".

Állítása szerint az ukrán repülőgép két, provokációnak szánt rárepülést végzett a Tavrida és Krím-1 nevű fúrótornyokra. A második megközelítés alkalmával a fúrótorony biztonsági őre jelzőpisztolyból négy lövést adott le, hogy megakadályozza a repülőgép összeütközését a létesítménnyel - tette hozzá.

"Aki valaha is tartott jelzőpisztolyt vagy tűzijátékot a kezében, kétségtelenül tisztában van azzal, hogy semmi veszély nem fenyegette a repülőgépet" - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?