Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schulz már megelőzte Merkelt népszerűségben

2017.02.02. 19:47

Lendületesen növekszik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, amióta január végén Martin Schulzot nevezték meg kancellárjelöltnek, Angela Merkel kihívójának, írja az MTI az ARD köztévé legújabb, csütörtökön ismertetett felmérése alapján. A kutatás szerint az Európai Parlament (EP) volt elnökének színre lépése több mint három éves csúcsra emelte a párt népszerűségét, és ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, Schulzra többen szavaznának, mint a hivatalban lévő kormányfőre, Merkelre.

Legutóbb, egy hete még fej fej mellett voltak, 41-41 százalékon. Mostanra Schulz támogatottsága 50 százalékra kúszott fel, Merkelé pedig 34-re esett vissza.

Az új felmérés azt mutatta, hogy az SPD 28 százalékon áll, ami 8 százalékpontos emelkedés a Martin Schulz jelölése előtt végzett méréshez képest. Az SDP legutóbb 2013 szeptemberében, az előző Bundestag-választás előtt állt így. A legnagyobb vetélytárs, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség támogatottsága 3 százalékponttal 34 százalékra süllyedt.

A közhangulat fordulatára utal az MTI szerint az is, hogy arra a kérdésre, a két nagy néppárt közül melyiknek kellene vezetnie a kormányt, a megkérdezettek 50 százaléka az SPD-t, 34 százaléka a CDU/CSU-t nevezte meg, ami a szociáldemokratáknál 14 százalékpontos emelkedést, a CDU és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU szövetségénél pedig 12 százalékpontos csökkentést jelent.

Másik két kutatóintézet, a Forsa és az Insa mérése is az SPD támogatottságának erőteljes növekedését jelzi.