Trump kiabált a telefonban az ausztrál kormányfővel

2017.02.02. 10:47

Folytatja sajátos stílusú elnökségét Donald Trump amerikai elnök. Ezúttal az a szenzáció, hogy telefonon beszélt vasárnap Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel, nem akárhogyan. A beszélgetés elvileg egyórás lett volna, de veszekedésb torkollott, úgyhogy 25 perc múlva Trump inkább letette. A Washington Post szerint ez is remek példa arra, hogy Trump nem csak a politikai ellenfeleivel vagy éppen a sajtóval, de ha úgy adódik, akár az Egyesült Államok szövetségeseivel is bunkón tud viselkedni. 

2017-01-30T154102Z 2 MTZGRQED1ULGGOL0 RTRFIPP 0 USA-TRUMP
Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Trump a héten több vezető politikussal telefonált, köztük Putyinnal is, de saját bevallása szerint is a Turnbullal folytatott csevej volt a legrosszabb. Trump azért haragudott meg az ausztrál kormányfőre, mert Turnbull azt szeretné, ha az Egyesült Államok Ausztráliából menekülteket fogadna be, több mint ezerkétszáz embert. De Trump ezt nagyon rossz ajánlatnak tartja és ezt szóvá is tette a beszélgetés során. 

Trump közölte, hogy felülvizsgálja az Ausztráliában menedékjogot kérő, legfeljebb 1250 ember átvételéről szóló "ostoba" amerikai-ausztrál megállapodást. Pedig egy-két nappal korábbi hivatalos bejelentésekben kész tényként közölték mindkét ország fővárosában, hogy az Egyesült Államok tartja magát a még Barack Obama volt elnök kormánya által megkötött megállapodáshoz.

Turnbull azt mondta hétfőn: "magánjellegű" beszélgetésük őszinte volt, és megköszönte Trumpnak, hogy tiszteletben tartja a még novemberben megkötött megállapodást. Igaz, nem volt hajlandó további részletekkel szolgálni a sajtónak, és nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok végül is hány menekültet vesz át. Kedden pedig a Fehér Ház szóvivője erősítette meg újságíróknak, hogy Washington tartja magát a megállapodáshoz, függetlenül a Trump által pénteken aláírt beutazási tilalomtól és a menekülbefogadási program ideiglenes leállításától. A szóvivő hozzátette viszont, hogy a jórészt muszlim menedékkérőket "rendkívüli ellenőrzésnek" vetik alá.

Ez utóbbi megjegyzés zavarodottságot keltett Canberrában, mert azt sejteti, hogy az átvétel nagyon el fog húzódni.  • Hírek
  • Hírek