Árpád
-2 °C
4 °C

Új útvonalon érkeznek a menekültek Szlovéniába

2017.02.03. 16:43

Új útvonalon, az Adriai-tengeren és az Isztriai-félszigeten keresztül is érkeznek migránsok Szlovéniába - nyilatkozta Miro Cerar szlovén kormányfő a máltai nem hivatalos EU-csúcs előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az MTI szerint Cerar nem részletezte, hogyan jutnak el a migránsok a horvátországi Isztriai-félszigetre, a horvát sajtó pedig eddig nem számolt be hasonló esetekről. Annyit azért leszögezett a kormányfő, hogy mindent megtesznek a "migránsútvonalak" lezárása érdekében. "Ez nem olyasvalami, ami nem közvetlenül érint bennünket" - mondta.

Cerar felidézte, hogy a Földközi-tengeren és Olaszországon keresztül is érkeznek illegális bevándorlók Szlovéniába az utóbbi időben, de az adriai-tengeri útvonal jelenleg nyitva áll.

Még nem lépett hatályba a határvédelem szigorításáról szóló törvény

A Vecernji List című horvát napilap korábban elemzőkre hivatkozva azt állította: a nyugat balkáni útvonal lezárása esetén a menekültek eláraszthatják a dél-dalmáciai dubrovniki régiót. A lapban két forgatókönyvet vázoltak fel, hogyan juthatnak el Nyugat-Európába.

Vonattal Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznének Horvátországba, majd tovább Szlovéniába, vagy hajóval Rijekába, majd onnét tovább Szlovéniába. A lap olaszországi tudósítója szerint a migránsok egy része Albániából valószínűleg egyenesen Olaszországba tartana.

Szlovénia nemrég szigorított határvédelmén. Az új törvény szerint - amely még nem lépett hatályba, bevezetését rendkívüli esetben a belügyminiszter rendelheti el ideiglenes hatállyal - az illegális migránsok belépését már a határon elutasíthatják a hatóságok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?