Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Teljes bukásnak tűnik Trump beutazási rendelete, az USA folytatja a menekültek befogadását

2017.02.04. 18:03 Módosítva: 2017.02.04. 18:10

Szombat délután az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (Homeland Security) bejelentette, hogy teljes egészében felfüggesztik az elnök beutazási tilalmáról szóló rendelet végrehajtását, és ugyanúgy folytatódnak a bevándorlási ellenőrzések, ahogy korábban - írja a CNN

Az USA külügyminisztériuma azt közölte a csatornával, hogy Trump rendeletének kihirdetése óta közel 60 ezer muszlim állampolgár vízumát vontak vissza, és semmisítettek meg fizikailag is. A minisztérium szerint azon dolgoznak, hogy minél előbb mindenki megkaphassa a vízumát. 

K  AP20170118116
Fotó: Frank Augstein / MTI

Fontos hangsúlyozni, hogy a Belbiztonsági Minisztériuma nem önálló döntést hozott, hanem a szövetségi bíró országos érvényű döntését hajtják végre. 

Magyar idő szerint ma reggel ideiglenesen felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét egy seattle-i szövetségi bíró. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű - írtuk korábban. 

A kormányzat kapkodva reagált a döntésre. A Fehér Ház először „felháborítónak” minősítette a szövetségi bíró rendeletét, a közleményt azonban később átírták, kivették belőle ezt a jelzőt. Sean Spicer fehér házi szóvivő a bírói döntésre reagálva közölte: az elnöki rendelet, amelynek célja az amerikai emberek védelme, törvényes és helyénvaló. Spicer arról is beszélt, hogy a kormány fellebbez a döntés ellen, az igazságügyi tárca egy szóvivője viszont azt mondta: még várnak ezzel.