Szilvia
5 °C
16 °C

Két hónapig restaurálják Lenin múmiáját

2017.02.07. 18:12 Módosítva: 2017-02-07 18:14:54

Február 16. és április 16. között "felújítási munkálatok" miatt bezárják a moszkvai Vörös Téren a Lenin mauzóleumot, ahol az 1924. január 21-én elhunyt Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott holtteste látható, írja az MTI.  

A bolsevik vezető holttestének élethű formában tartására szolgáló biokémiai munkálatokat kétévente szokták elvégezni. Utoljára erre 2015 februárja és áprilisa között került sor.

A mostani munkát a Gyógy- és Illatos Növények Összoroszországi Tudományos Kutatóintézete fogja elvégezni Lenin testén. A holttest öltözékét néhány évente szokták cserélni.

A mauzóleum épületét 2013-ban már felújították. Lenin elhantolásáról az elmúlt években többször is vita bontakozott ki, de az orosz közvélemény nem jutott egyértelmű álláspontra. Vlagyimir Putyin erről úgy nyilatkozott, hogy a kérdést "óvatosan" kell megközelíteni, elkerülendő "a társadalom megosztását".

2017-ben lesz az orosz bolsevik forradalom 100. évfordulója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?