Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz ingyen a vonatozgatás a fiataloknak

2017.02.07. 17:45
Elvetette az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet tervét az Európai Bizottság, és helyette csak egy, az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról szóló javaslatot fog benyújtani – írta kedden a Financial Times uniós forrásokra hivatkozva.

A korábbi javaslat arról szólt, hogy 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az EU országait. Az Európai Bizottság – névtelenséget kérő illetékesek szerint – elemezte a tervezet költségeit és megvalósíthatóságát, majd elvetette a javaslatot, hiába támogatta azt korábban Violeta Bulc közlekedésügyi biztos is.

De a Bizottság becslései szerint a program évente nagyjából kétmilliárd euróba kerülne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Uniós tisztségviselők azt is megemlítették, hogy a javaslat „tisztességtelen előnyben” részesítene egyeseket másokkal szemben, azoknak ugyanis, akik nem Európa szárazföldi területein élnek, először el kellene jutniuk valahogy a vasúti hálózathoz.

A Financial Times értesülései szerint a bizottság ehelyett olyan tervezettel készül előállni, amellyel utazási támogatásokban részesítenék az európai iskolákat.

Vincent-Immanuel Herr, a javaslatot kezdeményező német fiatalok egyike szerint „Szégyenletes lenne, ha ebből is csak egy újabb tipikus EU-s javaslat válna. Nem a fiatalok ravasz trükkjéről van szó, ez alapvető fontosságú az unió megerősítése érdekében” – mondta. 

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke közölte az MTI-vel, a tervezettel kapcsolatban a jövő héten „előre leegyeztetett találkozója van az érintett uniós biztosokkal, Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral”. Ujhelyi azt mondta, nem fogja hagyni, hogy „kivéreztessék” a programot, mert arra „szükség van a válságoktól sújtott európai közösség újraegyesítéséhez”.

Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. A vasúti bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Európában, Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig szinte bárhol.