Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szíriából visszatérő orosz terroristát kapcsoltak le Köln mellett

2017.02.08. 17:59

Őrizetbe vettek egy Szíriából visszatért orosz állampolgárt Köln mellett, akit azzal vádolnak a német hatóságok, hogy a közel-keleti államban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez - közölte szerdán a német szövetségi ügyészség az MTI tudósítása szerint.

A most 19 éves, Szulejm K. néven azonosított férfi 2014 nyár végén utazott Törökországon keresztül Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz és katonai kiképzést is kapott, majd 2014 novemberében Törökországba utazott vissza.

A férfit kedden vették őrizetbe, időközben vizsgálóbíró elé vezették, aki elrendelte vizsgálati fogságba helyezését.

Ugyancsak kedden fogtak el Németországban egy szíriai férfit, akit szintén azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja volt, és háborús bűncselekményt követett el. A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 31 éves férfi Szíriában a terrorszervezet tagjaként egy ellenőrző pont parancsnoka volt, amelynél 2016 elején megpróbált átkelni egy nő a gyermekeivel, hogy elmeneküljön a dzsihadisták uralma alatt álló területről. A gyanúsított megerőszakolta a nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján védelemre szoruló nőt, ezzel háborús bűncselekményt követett el - áll a közleményben.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szinte hetente indít egy-egy újabb eljárást az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, és vezetője a napokban a tartományi kormányokhoz fordult segítségért. Az ügyészség szerint tavaly több mint 200 eljárást indítottak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, köztük 140-et a szíriai és iraki konfliktussal összefüggésben, míg 2014-ben csupán öt ilyen ügyük volt.

Az Index Iszlám Államot bemutató-magyarázó videóját itt lehet megnézni:

ISIS: a franchise-terrorszervezet, ami lángokba borítja a világot