Jolán
2 °C
4 °C

Trump feletti győzelemként ünneplik a Budapesti Fesztiválzenekar New York-i koncertjét

2017.02.09. 23:08

A Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű koncertet adott a New York-i Lincoln Centerben, a kritika azonban csak részben a művészi élmény miatt ünnepli a magyar zenészeket, hanem azért, mert egyáltalán ott voltak a koncertteremben. Az öt állomásos turnéra induló zenekar egyik csellistája ugyanis magyar-iraki kettős állampolgár, márpedig Irak szerepel Trump hírhedt tiltólistáján, ahonnan nem engednek be embereket az USA területére. A tiltás kihirdetése után egy ideig homályos volt, hogy az vonatkozik-e kettős állampolgárokra is, mára már letisztázódott, hogy nem. Azonban néhány napig a zenész utazása, és azzal az egész turné bizonytalanná vált.

Fisher Iván, a zenekar világhírű karmestere a New York Timesnak adott interjújában párhuzamot vont a mostani helyzet és a 2. világháború előtti évek között, amikor a bécsi és berlini filharmonikusok soraiból tiltották ki a zsidó zenészeket.

A lap szerint a közönség és a kritika is imádta a koncertet, a karmester pedig legközelebb a nyári Mozart-fesztiválon fog fellépni New Yorkban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?