Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Merkel egykori kihívója lett az új német államfő

2017.02.12. 14:28
Hatalmas többséggel választották meg német államfőnek Frank-Walter Steinmeiert. Korábban Merkel külügyminisztere volt, majd a kancellár ellen indult a választáson. Most ő a legnépszerűbb politikus.

Papírforma szerint történt minden a német elnökválasztáson vasárnap:

rögtön az első fordulóban megválasztották Frank-Walter Steinmeiert Németország új államfőjének.

Az elnököt Németországban nem közvetlenül választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés, az úgynevezett Bundesversammlung, amelynek kizárólag ez a feladata. A testület tagjai a szövetségi parlament (Bundestag) mindenkori képviselői, és ugyanilyen számú küldöttet delegál a 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában.

A Bundestagban 630 képviselő foglal helyet, a Bundesversammlungnak így ezúttal 1260 tagja volt. A közgyűlés tagjai pedig titkosan szavaztak, ezúttal egy átlátszó urnában gyűjtötték a voksokat a terem közepén.

Steinmeier a szövetségi közgyűlésen már az első fordulóban megszerezte az abszolút többséget: az 1239 érvényes szavazatból 931 voksot kapott - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ez nem nagy meglepetés, hiszen a szociáldemokrata párt (SPD) politikusát korábbi megegyezés szerint a kormánypártok - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD - közösen jelölték, és együtt 923 szavazatuk volt az államfőválasztó testületben. Ráadásul a volt külügyminisztert az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP soraiból is sokan támogatták.

A legnépszerűbb politikus

Steinmeier Joachim Gauck evangélikus lelkészt, az egykori keletnémet polgárjogi harcost váltja, aki 77 éves kora miatt már nem akart újraindulni a posztért.

A 61 éves Frank-Walter Steinmeier kézenfekvő választás lett, hiszen jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa. A megkérdezettek 79 százaléka elégedett a munkájával (Angela Merkel csak a negyedik 55 százalékkal). Mégis csak hosszas keresgélés után állapodtak meg jelölésében a kormánypártok.

Steinmeier az észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban született. Jogászként végzett, a nyolcvanas években a gießeni egyetem tudományos munkatársa volt. Politikai karrierjét Gerhard Schröder későbbi szociáldemokrata kancellárnak köszönheti.

Schröder még alsó-szászországi tartományi kormányfőként fedezte fel magának. 1993-ban megtette irodavezetőjének Hannoverben, majd tartományi államtitkár lett és a tartományi kormányfői hivatal vezetője. Amikor Schröder 1999-ben kancellár lett, Steinmeiert magával vitte Berlinbe. Schröder bizalmasaként a titkosszolgálatok felügyeletével megbízott államtitkár volt, és ő vezette a kancellári hivatalt.

2005-ben ő lett Angela Merkel első nagykoalíciós kormányában a külügyminiszter. Itt sokak meglepetésére kifejezetten jó teljesítményt nyújtott: kiváló válságmenedzsernek bizonyult több nemzetközi konfliktus kezelésében.

Merkel miniszteréből Merkel kihívója

Népszerűsége miatt 2009-ben ő lett a szociáldemokraták kancellárjelöltje Angela Merkellel szemben. Hiába volt azonban népszerű, az SPD ekkor története legrosszabb eredményét érte el 23 százalékkal (a kancellárt nem közvetlenül választják). Így Angela Merkel magabiztosan maradhatott a kancellári poszton.

Steinmeier népszerűségét mutatja ugyanakkor, hogy egyéni jelöltként is indult a választásokon Brandenburgban, ahol viszont mandátumot szerzett.

Az SPD súlyos választási veresége után az ellenzéki szociáldemokrata frakció vezetőjeként dolgozott tovább. 2010-ben viszont egy időre visszavonult, mert úgy döntött: a hosszú várólisták miatt felajánlja egyik veséjét súlyos betegséggel küzdő feleségének, Elke Büdenbendernek. Miután visszatért, 2013-ig vezette a frakciót, majd másodszor is külügyminiszter lett az ismét nagykoalícióban megalakuló kormányban.

Jelképes a poszt

Németországban a szövetségi elnöki poszt inkább jelképes: az államfő feladata a nemzet egységének megjelenítése. Feladata és hatásköre hasonlít a magyar köztársasági elnökéhez.

Az elnök feladata például a kancellár jelölése és kinevezése, a miniszterek kinevezése a kancellár javaslatára. Ő képviseli az országot külföldön, fogadja és kinevezi más országok nagyköveteit, kegyelmet gyakorolhat, ő írja alá a megalkotott törvényeket, vagy kérheti azok alkotmányossági kontrollját.

Angela Merkel hatalmát tehát nem befolyásolja Steinmeier megválasztása. A német kancellár Steinmeier jelölésekor azt mondta volt miniszteréről: "Németországban az emberek tudják, hogy megbízhatnak Frank-Walter Steinmeierben", aki "mindig tárgyilagos és fair volt" együttműködésük során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?