Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Merkel egykori kihívója lett az új német államfő

2017.02.12. 14:28
Hatalmas többséggel választották meg német államfőnek Frank-Walter Steinmeiert. Korábban Merkel külügyminisztere volt, majd a kancellár ellen indult a választáson. Most ő a legnépszerűbb politikus.

Papírforma szerint történt minden a német elnökválasztáson vasárnap:

rögtön az első fordulóban megválasztották Frank-Walter Steinmeiert Németország új államfőjének.

Az elnököt Németországban nem közvetlenül választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés, az úgynevezett Bundesversammlung, amelynek kizárólag ez a feladata. A testület tagjai a szövetségi parlament (Bundestag) mindenkori képviselői, és ugyanilyen számú küldöttet delegál a 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában.

A Bundestagban 630 képviselő foglal helyet, a Bundesversammlungnak így ezúttal 1260 tagja volt. A közgyűlés tagjai pedig titkosan szavaztak, ezúttal egy átlátszó urnában gyűjtötték a voksokat a terem közepén.

Steinmeier a szövetségi közgyűlésen már az első fordulóban megszerezte az abszolút többséget: az 1239 érvényes szavazatból 931 voksot kapott - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ez nem nagy meglepetés, hiszen a szociáldemokrata párt (SPD) politikusát korábbi megegyezés szerint a kormánypártok - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD - közösen jelölték, és együtt 923 szavazatuk volt az államfőválasztó testületben. Ráadásul a volt külügyminisztert az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP soraiból is sokan támogatták.

A legnépszerűbb politikus

Steinmeier Joachim Gauck evangélikus lelkészt, az egykori keletnémet polgárjogi harcost váltja, aki 77 éves kora miatt már nem akart újraindulni a posztért.

A 61 éves Frank-Walter Steinmeier kézenfekvő választás lett, hiszen jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa. A megkérdezettek 79 százaléka elégedett a munkájával (Angela Merkel csak a negyedik 55 százalékkal). Mégis csak hosszas keresgélés után állapodtak meg jelölésében a kormánypártok.

Steinmeier az észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban született. Jogászként végzett, a nyolcvanas években a gießeni egyetem tudományos munkatársa volt. Politikai karrierjét Gerhard Schröder későbbi szociáldemokrata kancellárnak köszönheti.

Schröder még alsó-szászországi tartományi kormányfőként fedezte fel magának. 1993-ban megtette irodavezetőjének Hannoverben, majd tartományi államtitkár lett és a tartományi kormányfői hivatal vezetője. Amikor Schröder 1999-ben kancellár lett, Steinmeiert magával vitte Berlinbe. Schröder bizalmasaként a titkosszolgálatok felügyeletével megbízott államtitkár volt, és ő vezette a kancellári hivatalt.

2005-ben ő lett Angela Merkel első nagykoalíciós kormányában a külügyminiszter. Itt sokak meglepetésére kifejezetten jó teljesítményt nyújtott: kiváló válságmenedzsernek bizonyult több nemzetközi konfliktus kezelésében.

Merkel miniszteréből Merkel kihívója

Népszerűsége miatt 2009-ben ő lett a szociáldemokraták kancellárjelöltje Angela Merkellel szemben. Hiába volt azonban népszerű, az SPD ekkor története legrosszabb eredményét érte el 23 százalékkal (a kancellárt nem közvetlenül választják). Így Angela Merkel magabiztosan maradhatott a kancellári poszton.

Steinmeier népszerűségét mutatja ugyanakkor, hogy egyéni jelöltként is indult a választásokon Brandenburgban, ahol viszont mandátumot szerzett.

Az SPD súlyos választási veresége után az ellenzéki szociáldemokrata frakció vezetőjeként dolgozott tovább. 2010-ben viszont egy időre visszavonult, mert úgy döntött: a hosszú várólisták miatt felajánlja egyik veséjét súlyos betegséggel küzdő feleségének, Elke Büdenbendernek. Miután visszatért, 2013-ig vezette a frakciót, majd másodszor is külügyminiszter lett az ismét nagykoalícióban megalakuló kormányban.

Jelképes a poszt

Németországban a szövetségi elnöki poszt inkább jelképes: az államfő feladata a nemzet egységének megjelenítése. Feladata és hatásköre hasonlít a magyar köztársasági elnökéhez.

Az elnök feladata például a kancellár jelölése és kinevezése, a miniszterek kinevezése a kancellár javaslatára. Ő képviseli az országot külföldön, fogadja és kinevezi más országok nagyköveteit, kegyelmet gyakorolhat, ő írja alá a megalkotott törvényeket, vagy kérheti azok alkotmányossági kontrollját.

Angela Merkel hatalmát tehát nem befolyásolja Steinmeier megválasztása. A német kancellár Steinmeier jelölésekor azt mondta volt miniszteréről: "Németországban az emberek tudják, hogy megbízhatnak Frank-Walter Steinmeierben", aki "mindig tárgyilagos és fair volt" együttműködésük során.