Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tankokat vetett be a kétségbeesett ISIS

2017.02.13. 15:27

Tankokkal és öngyilkos merénylőkkel indított támadást az Iszlám Állam Irakban, a Moszulhoz közeli Tal Afarnál. A több mint kétszáz terrorista bevetésével folyó harc célja az volt, hogy az ISIS visszafoglalja a Moszulból Szíriába vezető utat. A terrorszervezet hiába vetett be nagy erőket: a területet védő síita milícia, az el-Hasd el-Saabi visszaverte a támadást.

Az ütközet több mint hat óráig tartott, és a síita milícia 17 emberének életét követelte. Az ISIS nagyobb veszteségeket szenvedett: egyes források szerint 62 terrorista halt meg. Az elesettek közt parancsnokok is vannak, írta az iraki hadsereg. A milícia megsemmisített 17 harci járművet is, közölte az el-Hasd el-Saabi. 

A támadás célja az volt, hogy a terroristák ellenőrzésük alá vonják a Moszult Szíriával összekötő utat. A szövetséges erők ugyanis már bevették az iraki város keleti felét, az Iszlám Állam visszaszorult a kisebb, nyugati városrészbe. A bekerített terroristák valószínűleg elhagynák a várost, és átmenekülnének Szíriába.

A felszabadított városban is gyilkol az ISIS

Hiába szabadították fel az iraki nagyvárost a szövetséges erők, a terror nem tűnt el teljesen az utcákról. A városban megbújó terroristák lelőttek két húszas éveikben járó lányt, mert levették a kendőjüket az utcán, írta az iraki hírügynökség. 

A lányok az utcán vették le kendőjüket, és az emberek szeme láttára kifestették magukat, írta a Ninanews. Ekkor lőtték le őket. Az ISIS három temetést is megtámadott, nyolc ember halálát okozva.

A város keleti felének felszabadítása után az amerikai erők átvizsgálták a moszuli egyetem épületét, és megállapították, hogy az intézményt vegyi fegyverek gyártására használta a terrorszervezet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?