Olivér
4 °C
8 °C

Elkapták Harald Hitlert, de nem lesz könnyű vele

2017.02.14. 13:06 Módosítva: 2017-02-14 14:59:33

Hétfőn este az ausztriai Braunauban elfogták azt a férfit, aki Hitler hasonmásaként tűnt fel a városban. A férfi többször is Adolf Hitler egykori szülőháza előtt pózolt vagy turistákkal fotózkodott. 

Hétfőn este is díszlépésben masírozott fel-alá Hitler szülőháza előtt. A rendőrség 48 órára őrizetbe vette. Az osztrák államügyészség eljárást indított ellene, Ausztriában ugyanis bűncselekménynek számít a nácizmus propagálása és az egykori diktátor dicsőítése. A férfit az osztrák alkotmányvédelmi hivatal is kihallgatja.

Osztrák lapok szerint azonban a bizonyítás nem lesz könnyű. A férfi ugyanis csak jelzésszerűen hasonlít az egykori náci tömeggyilkosra. Bajsza sem tekinthető egy az egyben Hitler-bajusznak, nem visel náci egyenruhát, csak az osztrák népviselet jellegzetes zakóját (amit egyébként alkalmanként Adolf Hitler is hordott).  

A magát Harald Hitlernek nevező férfiről egyelőre annyit tudni, hogy 25 éves, és aktív résztvevője az osztrák szélsőjobboldalnak. Tavaly májusban felvonult a menekültellenes Pegida mozgalom egyik tüntetésén. Létrehozott egy szélsőjobbos "törzsasztalt" és egy lapot is kiad, amelyben általában a harmadik világháború eljöveteléről szóló cikkek olvashatók.  

Januárban költözött Braunauba, Hitler szülővárosába. Egy barátja azt mesélte róla: teljesen a múltban él. Még egy színjátszókurzust is elvégzett, hogy minél hitelesebben tudja alakítani Hitlert. Egy másik informátor elmondása szerint Harald Hitler általában kedves és veszélytelen, csak a külföldieket nem szereti, a Hitler-mánia pedig egyfajta megszállottsággá vált nála.

A Die Pressének a rendőrség szóvivője azt mondta: a férfi egyértelműen beszámítható, így ha bűnössége bebizonyosodik, nem kerülheti el a felelősségrevonást. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?