Huba
17 °C
33 °C

Elkapták Harald Hitlert, de nem lesz könnyű vele

2017.02.14. 13:06 Módosítva: 2017-02-14 14:59:33

Hétfőn este az ausztriai Braunauban elfogták azt a férfit, aki Hitler hasonmásaként tűnt fel a városban. A férfi többször is Adolf Hitler egykori szülőháza előtt pózolt vagy turistákkal fotózkodott. 

Hétfőn este is díszlépésben masírozott fel-alá Hitler szülőháza előtt. A rendőrség 48 órára őrizetbe vette. Az osztrák államügyészség eljárást indított ellene, Ausztriában ugyanis bűncselekménynek számít a nácizmus propagálása és az egykori diktátor dicsőítése. A férfit az osztrák alkotmányvédelmi hivatal is kihallgatja.

Osztrák lapok szerint azonban a bizonyítás nem lesz könnyű. A férfi ugyanis csak jelzésszerűen hasonlít az egykori náci tömeggyilkosra. Bajsza sem tekinthető egy az egyben Hitler-bajusznak, nem visel náci egyenruhát, csak az osztrák népviselet jellegzetes zakóját (amit egyébként alkalmanként Adolf Hitler is hordott).  

A magát Harald Hitlernek nevező férfiről egyelőre annyit tudni, hogy 25 éves, és aktív résztvevője az osztrák szélsőjobboldalnak. Tavaly májusban felvonult a menekültellenes Pegida mozgalom egyik tüntetésén. Létrehozott egy szélsőjobbos "törzsasztalt" és egy lapot is kiad, amelyben általában a harmadik világháború eljöveteléről szóló cikkek olvashatók.  

Januárban költözött Braunauba, Hitler szülővárosába. Egy barátja azt mesélte róla: teljesen a múltban él. Még egy színjátszókurzust is elvégzett, hogy minél hitelesebben tudja alakítani Hitlert. Egy másik informátor elmondása szerint Harald Hitler általában kedves és veszélytelen, csak a külföldieket nem szereti, a Hitler-mánia pedig egyfajta megszállottsággá vált nála.

A Die Pressének a rendőrség szóvivője azt mondta: a férfi egyértelműen beszámítható, így ha bűnössége bebizonyosodik, nem kerülheti el a felelősségrevonást.