István, Vajk
17 °C
34 °C

Madrid nem kockáztat, nem engedi a katalán függetlenségi népszavazást

2017.02.14. 19:57

A katalán parlament 2017 szeptemberére függetlenségi népszavazást hirdetett, azonban a spanyol alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a határozatot, írja az MTI. Ez már a második népszavazás, amit alkotmányellenesnek talált a bíróság.  

A bírói testület döntése várható volt, hisz eddig a katalán parlament minden olyan döntését megsemmisítették, ami a Spanyolországtól való elszakadást célozta.

Azonban annak ellenére, hogy a bíróság megtiltotta a függetlenségi törekvéseket, a katalán parlament mégis elfogadta a népszavazási kezdeményezést, és a spanyol kormány jóváhagyása nélkül is készek megrendezni a referendumot.

Emiatt az alkotmánybíróság büntetőeljárás megindítását kérte az ügyészségtől Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke és négy másik katalán nacionalista politikus ellen. Forcadell ellen ez már a második ilyen eljárás lenne.

A Katalóniában 2016 végén végzett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek többsége (45,1 százalék) ellenzi a Spanyolországtól való elszakadást, ami épp csak minimálisan több, mint az önállósodósára voksolók száma (44,9 százalék).