Jenő
-2 °C
6 °C

Madrid nem kockáztat, nem engedi a katalán függetlenségi népszavazást

2017.02.14. 19:57

A katalán parlament 2017 szeptemberére függetlenségi népszavazást hirdetett, azonban a spanyol alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a határozatot, írja az MTI. Ez már a második népszavazás, amit alkotmányellenesnek talált a bíróság.  

A bírói testület döntése várható volt, hisz eddig a katalán parlament minden olyan döntését megsemmisítették, ami a Spanyolországtól való elszakadást célozta.

Azonban annak ellenére, hogy a bíróság megtiltotta a függetlenségi törekvéseket, a katalán parlament mégis elfogadta a népszavazási kezdeményezést, és a spanyol kormány jóváhagyása nélkül is készek megrendezni a referendumot.

Emiatt az alkotmánybíróság büntetőeljárás megindítását kérte az ügyészségtől Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke és négy másik katalán nacionalista politikus ellen. Forcadell ellen ez már a második ilyen eljárás lenne.

A Katalóniában 2016 végén végzett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek többsége (45,1 százalék) ellenzi a Spanyolországtól való elszakadást, ami épp csak minimálisan több, mint az önállósodósára voksolók száma (44,9 százalék).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?