Visszalépett Trump egyik miniszterjelöltje

2017.02.15. 22:57

Visszavonta jelöltségét Andrew Puzder, akit még december elején kért fel munkaügyi miniszternek Donald Trump, jelentette a CNN. Puzder a közleményében csak annyit írt, hogy gondos mérlegelés után és a családjával egyeztetve döntött, megtisztelve érezte magát a felkérés miatt, és a jövőben is támogatja kívülről Trumpot és csapatát.

Puzder a CKE gyorsétterem-lánc elnök-vezérigazgatója, és a kampány alatt már Trump egyik tanácsadója volt. A kihátrálása mögött az áll, hogy republikánus szenátorok állítólag jelezték a Fehér Háznak, komoly ellenállás van vele szemben, így minden bizonnyal nem menne át a csütörtöki szenátusi szavazáson. A CNN szerint azt kérték Trumptól, hogy vonja vissza a jelölését. Négy republikánus szenátor biztosan ellene szavazott volna, de források szerint akár nyolc másik is, miközben csak 52-en vannak a republikánusok a százfős szenátusban.

Donald Trump és Andrew Puzder
Donald Trump és Andrew Puzder
Fotó: Mike Segar / Reuters

Puzdert többek között azért támadták, mert kiderült, hogy egy illegális bevándorlót foglalkoztatott bejárónőként, emellett pedig előkerült egy olyan évtizedekkel korábbi tévéfelvétel, amiben az akkori felesége családon belüli erőszakkal vádolta meg. Az egykori feleség ugyan most tagadta, hogy bármi ilyen történt volna, de Puzder körül egyre csak fogyott a levegő. A szenátusi szavazást többször is el kellett halasztani róla, végül csütörtökön tartották volna meg.

Eddig Betsy DeVos oktatási miniszternek volt a legnehezebb dolga, őt két republikánus szenátor nem támogatta, így Mike Pence alelnöknek kellett a szenátus kvázi elnökeként eldönteni az 50-50-es patthelyzetet.